Clicky


Tata Steel bij strafrechter voor vier zaken: 'we betreuren dat dit zich heeft voorgedaan'

Tata Steel bij strafrechter voor vier zaken: 'we betreuren dat dit zich heeft voorgedaan'
22-12-2022 14:23 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - Tata Steel legde vandaag, donderdag 22 december, verantwoording af aan de strafrechter in verband met vier verschillende zaken die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan. Dit staat los van het onderzoek dat het OM doet naar het vermeend inbrengen van gevaarlijke stoffen in de bodem, lucht of het oppervlaktewater, waardoor de volksgezondheid zou kunnen worden aangetast.

"Wij betreuren het dat deze vier zaken zich hebben voorgedaan. Onze manier van werken is erop gericht om staal te maken op een manier dat het veilig is voor onze mensen, met oog en zorg voor de omgeving en met aandacht voor het milieu", zegt Tata Steel in een reactie.

"Tata Steel is zich zeer bewust van haar verantwoordelijkheid voor de omgeving en dat het van belang is om ervoor te zorgen dat Tata Steel een goede buur is."

In de rechtbank werden de volgende zaken behandeld:

In maart 2018 is tijdens een zeer koude periode met storm sprake geweest van stofverspreiding vanuit de opslagterreinen.

In december 2018 is bij onderhoudswerkzaamheden spoelwater in oppervlaktewater beland. Dit had via een zandfilter moeten gaan.

In het najaar van 2020 heeft Tata Steel als proef een koelspoor in gebruik genomen waar slakpannen werden gekoeld met water voordat ze verder verwerkt werden. Dit werd gedaan om, in afwachting van de bouw van de zogenoemde ROZA-slakhal, verspreiding van grafiethoudend stof te voorkomen. Tata Steel en de omgevingsdienst verschillen van mening over de uitleg van de proefafspraken.

In februari 2021 werd zwarte sneeuw geconstateerd naast het Tata Steel-terrein. Hier is het verwijt dat de kolenmengvelden, in een koude en stormachtige periode, niet genoeg waren bewerkt waardoor stofverspreiding heeft plaatsgevonden.

Tata Steel is bij de rechtbank ingegaan op de vier zaken. Daar zullen feitelijke en meer juridische verweren worden gevoerd.

Maatregelen genomen

Met betrekking tot de vier zaken heeft Tata Steel aangegeven dat verschillende maatregelen zijn genomen om deze situatie in de toekomst te voorkomen.

"Een belangrijke maatregel is de bouw van de ROZA-slakhal om verspreiding van grafiethoudend stof tijdens de verwerking naar de omgeving te voorkomen. Deze hal is vanaf mei 2020 stapsgewijs in gebruik genomen. In combinatie met andere maatregelen is sinds april 2019 geen grafietemissie meer geweest. Verder is de werkinstructie aangepast voor onderhoudswerkzaamheden aan het zandfilter. Ook zijn alle maatregelen en afspraken om stofverspreiding vanaf de ertsopslagen en de kolenmengvelden te voorkomen, nogmaals kritisch doorgenomen met onze aannemers. Naleving hiervan is van uiterst belang. Daar wordt ook op toegezien. Ten slotte hebben we besloten om een metershoog windscherm neer te zetten waarmee we verwaaiing van stof nog verder willen verminderen. We hebben daarvoor een vergunningaanvraag ingediend die op het moment in behandeling is", vertelt Tata Steel donderdag.

Meer inzet op verlaging van impact op omgeving via Roadmap Plus

"Sinds 2019 is Tata Steel gestart met de Roadmap, een verbeterprogramma om de hinder door stof, geluid en geur verder te verminderen. Eind 2020 hebben wij extra maatregelen en een extra investering van 300 miljoen euro aangekondigd om de impact van stof en geur verder te verlagen. Ook versnelden we de milieuprojecten maximaal. Daarmee vult Tata Steel niet alleen haar eigen ambitie in, maar komen we ook tegemoet aan de wensen van de omgeving en de provincie. Een aantal doelstellingen is inmiddels behaald zoals het verminderen van de uitstoot van PAK’s. En geur is meer dan gehalveerd bij Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2) en de Staalfabriek."

"Maar we zijn er nog niet. Zo worden naar verwachting grote projecten voor het verminderen van stof en zware metalen komend jaar opgeleverd, zoals de ontstoffingsinstallatie bij de Pelletfabriek en de extra afzuiginstallaties bij de Staalfabriek en de Hoogovens. Met de uitgevoerde en geplande maatregelen verwachten wij het komende jaar de uitstoot van geur, stof en geluid verder te verminderen."

Waterstofroute is grootse operatie voor de toekomst

"Ons bedrijf is met 9000 werknemers en de vele mensen die via onze aannemers bij ons werken, hard op weg naar een nieuwe toekomst. We staan aan de vooravond van de grootste verandering die ons bedrijf ooit zal meemaken. Ons proces van staal maken zal in de nabije toekomst op een hele andere manier gebeuren. Nieuwe fabrieken, die waterstof gaan gebruiken, zullen de Hoogovens en Kooks- en Gasfabrieken vervangen. Dit vergt een enorme investering. We hebben het hier over vele honderden miljoenen euro’s. Dit zal de grootste investering zijn die ooit ineens is gedaan in IJmuiden. In 2030 verwachten wij dat wij hiermee 35 tot 40% CO2 minder uitstoten. Deze transitie heeft ook effect op de directe omgeving. Want in plaats van kolen, zetten we waterstof in. Het resultaat zal ook minder stofverspreiding zijn. We zeggen niet voor niets: groen staal in een schone omgeving", aldus Tata Steel.