Clicky


 


Vuurwerkbranche ziet verkoop stijgen, ondanks verbod knalvuurwerk

Vuurwerkbranche ziet verkoop stijgen, ondanks verbod knalvuurwerk
22-12-2022 12:22 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse vuurwerkbranche voorziet dat er dit jaar voor meer dan 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk verkocht gaat worden. Dat is ruim 10 procent meer dan de 77 miljoen euro in 2019. "De verkoop gaat eigenlijk fantastisch, boven verwachting. Het enthousiasme is groot na twee jaar geen vuurwerk", zegt Leo Groeneveld, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

Consumenten kopen massaal siervuurwerk, nu knalvuurwerk verboden is. Ook vuurwerkpijlen, romeinse kaarsen en babypijltjes zijn niet meer toegestaan. "Nu is daar ook nog de 'single shot' bijgekomen. Dat is een heel klein buisje op een voetje waar een lichtkogel uitkomt, met een knal op 15 meter hoogte", vertelt Groeneveld.

Consumenten kopen dit jaar vooral "grote cakes, die in alle kleuren, soorten en maten verkrijgbaar zijn en waar allerlei schoten uitkomen." Volgens de vuurwerkexpert creëer je op oudejaarsavond "je eigen vuurwerkshowtje" met zo'n cakebox. "Dat kan met allerlei thema's, als je bijvoorbeeld alleen maar goud en blauw wil, dan is dat mogelijk." Ook fonteinen, "met prachtige kleuren" doen het volgens Groeneveld goed.

Weersomstandigheden

Groeneveld maakt bij de verkoop een kanttekening: de weersomstandigheden. "Als het mooi, helder vriezend weer is wordt er zeker 10 tot 15 procent meer verkocht dan wanneer het druilerig en mistig is."

Volgens de belangenvereniging is vuurwerk dit jaar ongeveer 10 procent duurder geworden. Sinds half november zijn de webwinkels geopend waar consumenten vuurwerk kunnen bestellen. In de laatste drie dagen van het jaar kunnen de bestellingen opgehaald worden bij de winkel.

Traditie

Bart Pronk, voorzitter van de Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk (SVNC), stelt dat de verkoop "door het dak" gaat. "Mensen willen de traditie behouden. Ze zitten straks thuis met vrienden en familie met oliebollen en champagne en ze willen een mooi stukje vuurwerk afsteken. Dat hebben ze al twee jaar niet kunnen doen", aldus Pronk. Hij wijst er op dat een aantal vuurwerkverkopers is gestopt, waardoor de nog bestaande winkels het veel drukker hebben gekregen.

Pronk, die zelf ook een vuurwerkhandel heeft, verkoopt vooral veel 'compounds'. "Dat zijn van die blokken die doorverbonden zijn. Dat is een keer aansteken en dan blijft het een paar minuten gaan. Daar gaat maximaal 2 kilogram kruit achter elkaar doorheen", aldus de verkoper.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions