Clicky


Biden belooft blijvende steun aan ‘stalen ruggengraat’ Oekraïne

Biden belooft blijvende steun aan ‘stalen ruggengraat’ Oekraïne
21-12-2022 23:48 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Oekraïne kan rekenen op blijvende militaire en financiële steun, verzekerde president Joe Biden in Washington na een gesprek met zijn ambtgenoot Volodimir Zelenski tijdens diens eerste buitenlandse bezoek sinds de Russische invasie tien maanden geleden.

"We blijven bij jullie", zei Biden, die de "stalen ruggengraat" en vastberadenheid van de Oekraïners prees. Biden bevestigde een nieuw wapenpakket ter waarde van 1,85 miljard dollar (1,74 miljard euro), inclusief een Patriot-afweersysteem. Hij wees op de "brute" Russische aanvallen die ook kinderen en weeshuizen treffen. Biden zei Oekraïne te zullen geven "wat het nodig heeft om zichzelf te verdedigen, om te slagen, om te slagen op het slagveld."

Zelenski bedankte Biden voor alle inspanningen. Vooral de Patriot gaat volgens hem bijdragen aan de verdediging van zijn land, zei hij. "We zullen winnen, ik ben zeker dat we samen zullen winnen." Zelenski benadrukte dat een "rechtvaardige vrede" met Rusland op geen enkele manier ten koste mag gaan van de "soevereiniteit, de vrijheid en de territoriale integriteit" van Oekraïne. Aan het eind van de persconferentie herhaalde Biden nog eens zijn belofte: "Je hoeft je geen zorgen te maken, we blijven achter Oekraïne staan. Zolang als Oekraïne bestaat."

Zelenski spreekt later het parlement toe, dat nog miljarden aan extra steun kan goedkeuren.