Clicky

 
Transport Online - Deel Kamer verlaat debat uit ongenoegen met minister Helder

Deel Kamer verlaat debat uit ongenoegen met minister Helder

Deel Kamer verlaat debat uit ongenoegen met minister Helder
21-12-2022 19:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Uit onvrede over de antwoorden van minister Conny Helder (Langdurige Zorg) in het debat over de mondkapjesdeal heeft een aantal fracties het debat verlaten. Caroline van der Plas (BBB) deed dat als eerste, omdat ze genoeg had van "de enorme poppenkast". PVV, DENK, Forum voor Democratie en Groep van Haga volgden haar voorbeeld.

Helder herhaalde keer op keer dat de voormalige minister van VWS, Hugo de Jonge, geen politieke druk heeft uitgeoefend om de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden te sluiten. Dat is immers niet uit het onderzoek van Deloitte naar voren gekomen, zei Helder. Hij heeft de 'lead' binnengehaald en herhaaldelijk geïnformeerd hoe de gesprekken daarover verliepen. "Misschien was dat niet zo handig."

Uit het feitenrelaas van Deloitte leest Helder niet dat De Jonge daadwerkelijk politieke druk heeft uitgeoefend om de deal te sluiten met zijn partijgenoot Sywert van Lienden. Er is politieke druk ervaren door ambtenaren, erkent Helder, maar of die er daadwerkelijk is uitgeoefend, staat niet vast.

Een venijnig debat volgde, omdat het volgens een aantal oppositiepartijen meer dan duidelijk is dat De Jonge de deal heeft doorgedrukt, maar Helder bij haar standpunt bleef en dat continu herhaalde. Zij deed daarmee niets anders dan rookgordijnen opwerpen, zei een aantal Kamerleden. Van der Plas vroeg daarop Hugo de Jonge naar de Kamer te halen, zodat hij zelf uitsluitsel kon geven. Dat verzoek werd geblokkeerd door de coalitie.

Daarop verliet een aantal fracties het debat, omdat het volgens hen geen zin heeft urenlang om de hete brei heen te draaien. VVD-Kamerlid Judith Tielen zei zich "oprecht geschoffeerd" te voelen door deze Kamerleden.

Van der Plas zegt tegen het ANP niet van tevoren te hebben bedacht om weg te lopen uit het debat. Zij vindt dat de Kamer in deze kwestie "een tandeloze tijger" is die het kabinet niet "op het matje kan roepen". Van der Plas denkt wel dat het naar buiten komt tijdens bijvoorbeeld een parlementaire enquête naar de kwestie. Dan kan De Jonge wel degelijk in zijn vorige rol als minister van VWS gehoord worden. Bovendien staat hij dan onder ede. Als hij dan niet de waarheid spreekt, zou hij daar strafrechtelijk voor vervolgd kunnen worden.

De BBB-leider zei niet terug te keren naar het debat. "Ik peins er niet over." FVD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen schoof later in het debat wel weer aan.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions