Clicky


Klimaatactivisten zagen top af van Berlijns officiële kerstboom

Klimaatactivisten zagen top af van Berlijns officiële kerstboom
21-12-2022 14:25 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De officiële kerstboom van Berlijn heeft geen top meer. Klimaatactivisten zaagden woensdag uit protest het bovenste deel van de 15 meter hoge boom af. "Dit is slechts het topje van de kerstboom", stond op het spandoek van de groep Letzte Generation (Laatste Generatie).

De activisten gebruikten een hoogwerker om bij de top te kunnen komen van de boom voor de beroemde Brandenburger Tor. Met een handzaag verwijderden ze een stuk van zo'n 1,5 meter. De actiegroep wil dat de Duitse regering zich meer inzet om "de naderende ineenstorting van het klimaat" te voorkomen en gebruikten de bovenkant van de kerstboom als symbool. "We zien in Duitsland tot nog toe slechts het topje van de klimaatramp," zei een van de activisten.

Letzte Generation voert de laatste weken steeds intensiever actie in Duitsland. Ze blokkeren wegen en vliegvelden en plakken zich vast in musea. Vorige week voerde de politie landelijk invallen uit bij leden van de groep, omdat ze een criminele organisatie zouden vormen. Aanleiding was de vernieling van een oliepijpleiding door de activisten.