Clicky

 
Transport Online - Brussel: Facebook misbruikt macht om Marketplace te promoten

Brussel: Facebook misbruikt macht om Marketplace te promoten

Brussel: Facebook misbruikt macht om Marketplace te promoten
19-12-2022 14:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Facebook misbruikt zijn macht om zijn eigen advertentieplatform Marketplace aan de man te brengen, concludeert de Europese Commissie. Als die voorlopige slotsom overeind blijft, dreigen voor Facebook miljardenboetes.

Facebook geeft zijn miljarden gebruikers automatisch toegang tot Marketplace, waar ze met spullen kunnen adverteren of juist zoekertjes kunnen plaatsen. Of ze daar nu op zitten te wachten of niet. Concurrerende advertentiediensten als eBay of Marktplaats kunnen daardoor worden weggedrukt, stelt de commissie.

Bovendien dwingt Facebook op een oneerlijke manier af dat het data van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren. Dat laatste is "ongerechtvaardigd, buitensporig en onnodig", meent het dagelijks EU-bestuur. Deze contractvoorwaarden hinderen concurrenten en "spelen enkel Marketplace in de kaart".

De conclusie van de commissie is nog niet definitief. Facebooks moederbedrijf Meta krijgt nog de kans om zich te verdedigen. Als blijkt dat het Amerikaanse internetbedrijf inderdaad de Europese mededingingsregels heeft overtreden, dan moet het voor hoge boetes vrezen. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet.

Een woordvoerder van Meta zegt in een verklaring dat de "beweringen van de Europese Commissie ongegrond zijn". Volgens hem zal de onderneming zich inspannen om aan te tonen dat de eigen "productinnovatie" juist in het voordeel is van consumenten en de concurrentie in de markt niet de weg zit.

De aankondiging over Meta komt volgens kenners op een moment dat Brussel op het punt staat een schikking te treffen na een soortgelijk onderzoek naar hoe Amazon de verkoopgegevens van rivalen gebruikt en of het bedrijf zijn eigen producten oneerlijk bevoordeelt. De Europese toezichthouders straffen Microsoft, Amazon, Google, Apple en Meta de laatste jaren geregeld voor het overtreden van concurrentie- of privacyregels.

Meta kreeg voor overtredingen door dochters Facebook en Instagram al voor honderden miljoenen euro's aan boetes opgelegd. Het bedrijf zou voor mogelijke nieuwe boetes daarbij al miljarden opzij hebben gelegd. Brussel keek de afgelopen tijd ook naar een deal die Meta en Google-moeder Alphabet eerder hebben gesloten over advertenties. Maar daarin zien de autoriteiten bij nader inzien toch geen kwaad. De Britse toezichthouder CMA zet haar onderzoek naar dit zogeheten Jedi Blue-akkoord nog wel voort.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions