Clicky


FNV: staking bij drogisterijen als Etos, Kruidvat en Trekpleister

FNV: staking bij drogisterijen als Etos, Kruidvat en Trekpleister
19-12-2022 10:03 | Financieel | auteur ANP

UTRECHT - [update 12:22 uur] Stakende werknemers van drogisterij Etos hebben zich maandag verzameld op de Dam in Amsterdam om de eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Volgens bestuurder Cindy Onvlee van vakbond FNV doen ongeveer driehonderd winkelwerknemers van Etos mee en moeten daardoor winkels in Amsterdam en omgeving sluiten. Zondagavond verliep een ultimatum van FNV aan de werkgevers voor een flinke loonsverhoging.

FNV wil dat de lonen in de drogisterijen meestijgen met de inflatie. Dat betekent volgens de bond een loonsverhoging met minimaal 10 procent in januari. In de drogisterijbranche werken volgens FNV ruim 10.000 werknemers.

"De werknemers in deze branche hebben recht op een leefbaar loon. De lonen liggen in de gehele winkelstraat veel te laag, dus ook bij de drogisterijen. Onze leden kunnen in deze financieel zware tijden echt niet leven van de schamele loonsverhoging van 3 procent die de werkgevers bieden", aldus Onvlee. Volgens haar kwam uit een recente peiling door FNV naar voren dat 80 procent van de werknemers in de drogisterijbranche moeite heeft om rond te komen van het huidige loon.

Ze wil ook dat de hoge werkdruk aangepakt wordt. Volgens haar verlaten werknemers de drogisterijbranche massaal vanwege de lage lonen en hoge werkdruk. Onvlee zei dat de werkgevers hebben aangegeven door te willen praten, maar dat weigert FNV. "Kom eerst maar eens met een beter bod." Ze zegt dat er dinsdag een manifestatie in Amersfoort zal plaatsvinden, op woensdag in Haarlem en op vrijdag in Maastricht. Er zal dan op zaterdag een landelijke manifestatie van personeel van drogisterijen zijn, aldus de FNV-bestuurder.

Een woordvoerder van Etos, onderdeel van Ahold Delhaize, laat in een reactie weten de actie vervelend te vinden. "Voor iedereen: voor de collega’s die onvrede ervaren, voor de collega's die doorwerken en hier last van hebben en voor klanten die hierdoor, zeker zo vlak voor de feestdagen, niet hun boodschappen bij ons kunnen doen."

FNV had gezegd dat er ook medewerkers van Kruidvat en Trekpleister mee zouden doen met de actie op de Dam. Een woordvoerder van A.S. Watson, het moederbedrijf van de drogisterijketens, zegt dat er geen staking is bij de winkels. Volgens het bedrijf hebben de werknemers al een loonsverhoging gekregen. Er zijn volgens de woordvoerder ook geen signalen dat werknemers later deze week het werk gaan neerleggen.