Clicky


Rijkswaterstaat: 3,5 miljoen kilo zout gestrooid tegen gladheid

Rijkswaterstaat: 3,5 miljoen kilo zout gestrooid tegen gladheid
18-12-2022 19:25 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 22:58 uur] Rijkswaterstaat heeft zondag halverwege de avond zo'n 3,5 miljoen kilo zout gestrooid op de wegen vanwege de afgekondigde code oranje wegens de gladheid. "Vermoedelijk zijn we nog wel de hele nacht en avond bezig met strooiacties, totdat de temperatuur in de loop van de nacht hopelijk weer boven nul komt", laat een woordvoerster weten.

Sinds 17:00 uur geldt in de provincies Zeeland en Zuid-Holland code oranje vanwege ijzel door neerslaggebieden. Die gebieden breiden uit naar de rest van het land, waar vanaf latere momenten code oranje zal gelden. Op de diverse plekken waar Rijkswaterstaat strooiwagens heeft staan, is het "een drukte van belang" om uit te gaan rijden, meldde de dienst eerder via Twitter. In Zeeland kwamen eind van de middag al buien het land binnen en was toen al gestrooid, in Zuid-Holland waren ook al vroeg strooiacties opgestart. Bij neerslag kan het laagje water dat op het zout valt weer bevriezen bij temperaturen onder nul. Daar moet dan een nieuw laagje zout op gestrooid worden, legt een woordvoerster uit.

Zondagavond rond 22:00 uur heeft Rijkswaterstaat al 3.545.634 kilo zout gestrooid en daarbij ruim 40.000 kilometer gereden. Daarmee staat de teller dit winterseizoen op ruim 23 miljoen kilo zout en ruim 355.000 gereden kilometers. Rijkswaterstaat meet met honderden kastjes langs de weg en via sensoren in de wegen of er gestrooid moet worden.

Rijkswaterstaat raadt mensen zondagavond aan om niet de weg op te gaan zolang code oranje geldt. Wie toch in de auto stapt wordt geadviseerd om weerberichten te volgen, langzamer te rijden en afstand te houden en eten, drinken en warme kleding mee te nemen. Op rijkswaterstaatstrooit.nl staan actuele wegdektemperaturen en kun je zien waar op dat moment gestrooid wordt.

Ook de ANWB waarschuwt voor gladde wegen door ijzel. Met name op binnenwegen en N-wegen, maar ook binnen de bebouwde kom, kunnen er risico's zijn. Verbindingswegen kunnen glad zijn, omdat daar soms scherpere bochten zijn. De ANWB adviseert daar langzamer te rijden. Enkele andere tips van de ANWB: houd afstand, kijk ver voor je uit, trek rustig op en blijf alert, ook met winterbanden.