Clicky


Qatar waarschuwt België over corruptieonderzoek EU-parlement

Qatar waarschuwt België over corruptieonderzoek EU-parlement
18-12-2022 12:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Het onderzoek van het Belgische OM naar het omkoopschandaal in het Europees Parlement dat bekend staat als Qatargate kan "negatieve" gevolgen hebben voor de diplomatieke betrekkingen tussen Qatar en België en de levering van gas, verklaart een Qatarese diplomaat. Ook heeft hij kritiek op het toegangsverbod voor vertegenwoordigers van Qatar tot het parlement dat geldt sinds de politie onder anderen een vicevoorzitter heeft opgepakt. Volgens de diplomaat heeft het OM "onnauwkeurige" informatie gebruikt.

De politie pakte de afgelopen tien dagen vier mensen op die zouden zijn omgekocht door twee landen, volgens Belgische media Qatar en Marokko, om het parlement te beïnvloeden. Bij huiszoekingen werden de Griekse vicevoorzitter Eva Kaili en haar vader op heterdaad betrapt met honderdduizenden euro's aan contanten. In totaal werd bij een twintigtal huiszoekingen 1,5 miljoen euro aan cash in beslag genomen.

"Het besluit om zo'n discriminerende beperking op te leggen die de dialoog en samenwerking met Qatar beperkt voordat het juridische proces is beëindigd, zal een negatief effect hebben op de regionale en mondiale veiligheidssamenwerking, evenals op de lopende discussies over wereldwijde energiearmoede en -veiligheid", aldus de verklaring. "We wijzen resoluut de beschuldigingen van de hand ​​dat onze regering in verband wordt gebracht met wangedrag. Qatar was niet de enige partij die in het onderzoek werd genoemd, maar uitsluitend ons land is bekritiseerd en aangevallen. We hebben de selectieve veroordeling van ons land deze week met groot alarm waargenomen."

Volgens de verklaring is het "zeer teleurstellend" dat de Belgische regering geen moeite heeft gedaan om met de Qatarese regering in gesprek te gaan. "Onze landen werkten samen tijdens de Covid-19-pandemie en Qatar is een belangrijke leverancier van lng aan België."