Clicky


Iraanse actrice Alidoosti opgepakt na steun voor protesten

Iraanse actrice Alidoosti opgepakt na steun voor protesten
17-12-2022 23:51 | Buitenland | auteur ANP/DPA/AFP

TEHERAN - Actrice Taraneh Alidoosti, een van de sterren van de Iraanse cinema, is zaterdag opgepakt. De afgelopen weken had ze zich achter de protesten tegen de Iraanse regering geschaard.

Ze wordt ervan beschuldigd valse informatie te hebben verspreid en "contra-revolutionaire kringen" te hebben ondersteund, meldt het Iraanse persbureau Tasnim. Hiervoor kan ze een lange celstraf krijgen.

Haar laatste post op sociale media was op 8 december, de dag dat Mohsen Shekari als eerste demonstrant in Iran geëxecuteerd werd. Ze riep toen internationale organisaties op om in actie te komen.

Foto zonder hoofddoek

Begin november publiceerde Alidoosti een foto van zichzelf zonder hoofddoek. De actrice hield op de foto een protestbord vast met de woorden "Vrouwen. Leven. Vrijheid", de leus van de protesten die uitbraken na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die door de religieuze politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen.

Alidoosti is vooral bekend van haar rol in The Salesman (2016) van bekroonde regisseur Asghar Farhadi, met wie ze ook samenwerkte in de films Fireworks Wednesday en About Elly. Ze speelt ook de hoofdrol in de dit jaar verschenen film Leila's Brothers.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 22 mei t/m zondag 28 mei

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,972
Diesel1,656

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats