Clicky


 


Jetten kan hoogte compensatie blokverwarming nog niet toezeggen

Jetten kan hoogte compensatie blokverwarming nog niet toezeggen
16-12-2022 19:31 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Rob Jetten (Energie) kan nog niet zeggen hoeveel energiecompensatie mensen met blokverwarming krijgen. Bewoners van bijvoorbeeld studentenhuizen of flats die een gas- of stroomaansluiting delen, vallen niet onder het prijsplafond en krijgen nu niet de 190 euro compensatie die anderen wel ontvangen. Jetten verwacht half februari de subsidieregeling te publiceren.

Volgens de bewindsman krijgen de ongeveer 700.000 huishoudens een "vergelijkbare" regeling, maar moet die nog worden uitgewerkt. Eerst moet berekend worden hoe de doelgroep ongeveer evenveel voordeel krijgt als mensen onder het prijsplafond. Bewoners met een blokaansluiting krijgen het geld met terugwerkende kracht alsnog.

Net als bij het prijsplafond hoeven de individuele bewoners geen subsidieaanvraag te doen. Dat moeten woningbouwcorporaties, verenigingen van eigenaren, de verhuurders van het betreffende pand of woonzorgaanbieders gaan doen. De subsidie voor blokaansluiting zal volgend jaar twee keer worden uitbetaald "om rekening te houden met eventuele grote ontwikkelingen in de energieprijzen in 2023", schrijft Jetten aan de Tweede Kamer.

Hoeveel deze regeling gaat kosten in totaal, kan Jetten nog niet zeggen. Wel zegt hij dat het kabinet bereid is om "de portemonnee te trekken". Het kostte ongeveer 3 miljard euro om huishoudens onder het prijsplafond in november en december alvast twee keer 190 euro te geven.

Bewoners die onder het prijsplafond vallen, betalen tot een bepaald verbruik de 'oude' energieprijs. Daarboven gelden de huidige tarieven. De regeling zal naar schatting ruim 13 miljard euro kosten en geldt voor heel 2023. Jetten hoopt in mei met voorstellen te komen voor meer gerichte steunmaatregelen in 2024.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions