Clicky


Verschillende journalisten zonder uitleg geschorst van Twitter

Verschillende journalisten zonder uitleg geschorst van Twitter
16-12-2022 09:28 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Journalisten van onder meer de Amerikaanse media CNN, The New York Times en The Washington Post zijn donderdag door Elon Musk voor zeven dagen geschorst van Twitter. Veel van de geschorste journalisten berichtten de afgelopen dagen over het Twitteraccount dat de privéjet van Elon Musk volgt en om die reden deze week ook geschorst werd.

Technologie-verslaggever Drew Harwell van The Washington Post is een van de geschorste journalisten, net als Ryan Mac van The New York Times en CNN-verslaggever Donie O’Sullivan. De accounts van deze journalisten zijn allen opgeschort, zo is op Twitter te zien.

Het bedrijf is door CNN om een reactie gevraagd. Op basis van het antwoord zal het medium "de relatie met het platform evalueren", stelt een CNN-woordvoerder. De hoofdredacteur van The Washington Post, Sally Buzbee, stelt dat de journalisten "onmiddellijk hun toegang tot het platform terug moeten krijgen".

Aankondiging Musk

Musk liet op Twitter weten dat "elk account dat de live-locatie van andere gebruikers deelt, wordt opgeschort. Ook als het slechts gaat om links naar sites met de live-locatie".

Musk doelt op een omstreden regel die hij een dag eerder introduceerde op het platform en die een discussie ontketende over de vrijheid van meningsuiting op Twitter. De miljardair, sinds oktober eigenaar van het sociale medium, noemde die vrijheid kort na zijn aankoop een groot goed. Hij zei dat zelfs een account dat zijn privéjet volgt daarom op het platform mag blijven, ook al brengt dat zijn eigen veiligheid in gevaar.

@ElonJet

Woensdag kwam Musk echter terug op die beslissing. Het Twitteraccount @ElonJet werd geschorst, net als dat van de Amerikaanse student Jack Sweeney die het creëerde. Musk zei dat hij dit deed wegens de nieuwe, door hem geïntroduceerde regelgeving, die gebruikers van Twitter dus verbiedt om de live-locatie van andere gebruikers te delen.