Clicky


CBR neemt recordaantal examens af

CBR neemt recordaantal examens af
15-12-2022 20:27 | Weer en Verkeer | auteur ANP

RIJSWIJK - Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft sinds begin dit jaar een miljoen theorie-examens afgenomen. Ook zijn tot nu toe zo'n 700.000 praktijkexamens afgelegd. Dat zijn er meer dan vorig jaar, toen het er nog zo'n 580.000 waren. Dat is voor beide examens een record, zegt het CBR donderdag. Dat er zoveel examens sinds begin dit jaar zijn afgelegd, komt volgens het CBR omdat er een inhaalslag moest worden gemaakt als gevolg van de coronapandemie.

Door de lockdowns was de dienst vijf maanden dicht en liep de wachttijd om een examen af te leggen flink op. Door onder meer CBR-locaties langer open te houden konden de achterstanden worden weggewerkt.

"Een miljoen examens betekent jammer genoeg niet dat het CBR ook een miljoen geslaagde kandidaten aflevert", zegt Ed Eering van het CBR. Volgens hem slaagt maar 40 procent van de kandidaten voor hun examen, terwijl het slagingspercentage bij mensen die een beroepsexamen zoals taxi- of buschauffeur afleggen veel hoger ligt (60 procent). Eering: "we hebben sterk het vermoeden dat veel mensen het examen onderschatten en sommigen denken dat ze wel een gokje kunnen wagen." Hij adviseert kandidaten dan ook om niet te licht over het examen te denken en zich goed voor te bereiden.

Het CBR verwacht dat dit jaar nog meer examens worden afgelegd. Zo verwacht de dienst dat voor het einde van het jaar nog 52.500 theorie-examens worden afgelegd. Het totale aantal praktijkexamens komt volgens het CBR uit op zo'n 755.000.