Clicky


Nieuwe verdenking tegen ex-ondervoorzitter Europees Parlement

Nieuwe verdenking tegen ex-ondervoorzitter Europees Parlement
15-12-2022 17:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

LUXEMBURG - Er is een nieuwe verdenking tegen de prominentste verdachte in het omkopingsschandaal in het Europees Parlement. De opgepakte en inmiddels afgezette ondervoorzitter Eva Kaili wordt ook verdacht van sjoemelen met de vergoeding voor haar personeel, zegt het Europees Openbaar Ministerie (EPPO).

Het EPPO vraagt om de parlementaire onschendbaarheid van de Griekse sociaaldemocraat Kaili op te heffen, zodat ze kan worden vervolgd. Hetzelfde geldt voor een tweede Griekse Europarlementariër, de christendemocraat Maria Spyraki.

De Europese aanklager heeft een belastend rapport ontvangen van de Europese fraudebestrijdingsdienst OLAF over Kaili en Spyraki. Ze zouden hebben gefraudeerd met EU-geld. Het gaat om de vergoeding voor Europarlementariërs, en dan in het bijzonder de vergoeding voor hun assistenten, meldt het EPPO.

Kaili zit sinds vrijdag in een Belgische gevangenis omdat ze omgekocht zou zijn door twee landen, volgens Belgische media Qatar en Marokko, die het parlement wilden beïnvloeden. Haar onschendbaarheid als Europarlementariër was daarbij geen belemmering omdat de politie haar vader en vervolgens haarzelf op heterdaad met honderdduizenden euro's aan contanten betrapte.