Clicky

 
Transport Online - Arriva schrapt regionale treinen Groningen vanwege staking in Friesland

Arriva schrapt regionale treinen Groningen vanwege staking in Friesland

Arriva schrapt regionale treinen Groningen vanwege staking in Friesland
15-12-2022 10:14 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

GRONINGEN - Als gevolg van de stakingen in het regionale treinvervoer in Friesland, heeft vervoerder Arriva besloten om ook geen regionale treinen in Groningen te laten rijden. Reizigers wordt geadviseerd om gebruik te maken van alternatief vervoer.

Volgens een woordvoerder van Arriva werkt treinpersoneel uit Friesland ook op Groningse treinen. Zo kan het zijn dat een trein vanuit Leeuwarden vertrekt naar de stad Groningen, waarna de trein doorrijdt naar elders in de provincie Groningen. Omdat er donderdag gestaakt wordt, staan daarmee dus ook de trajecten in die provincie op het spel. Daarom heeft Arriva ervoor gekozen de dienstregeling in die provincie voor donderdag te schrappen, ten behoeve van de betrouwbaarheid ervan, aldus de zegsman.

FNV-bestuurder Edwin Kuiper geeft aan dat de actiebereidheid onder treinpersoneel erg hoog is. "Dat heeft ook consequenties voor Groningen. Het is helder dat de onregelmatige dienstregeling problemen oplevert in Groningen", aldus Kuiper.

Werkdruk verminderen

Op vrijdag volgt een staking op het regionale spoor in de provincie Groningen en maandag op het regionale spoor in Zuid-Oost Drenthe. De woordvoerder van Arriva kan nog niet aangeven of die stakingen dan ook gevolgen hebben voor de dienstregeling in omliggende provincies. Die inschatting kan volgens hem pas op de dag zelf worden gemaakt.

Het conflict draait om één van de twee cao's in het streekvervoer, die voor zo'n 1300 werknemers van bedrijven als Qbuzz, Arriva en Keolis geldt. Deze cao staat los van de cao Openbaar Vervoer waarover sinds vorige week nieuwe gesprekken zijn begonnen. De stakers eisen onder meer 10 procent loonsverhoging en regelingen om de werkdruk te verminderen. Volgens FNV kwamen werkgevers hun afspraken meermaals niet na.

Foto's

  • J.Roeland
    J.MONSMA
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden