Clicky


Werknemers regionaal openbaar vervoer gaan vanaf morgen in staking

Werknemers regionaal openbaar vervoer gaan vanaf morgen in staking
14-12-2022 16:43 | Stakingen | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - Werknemers in het regionale openbaar vervoer gaan vanaf morgen in staking, te beginnen in Friesland (donderdag), Groningen (vrijdag) en de lijn Zwolle-Emmen (maandag). Vakbonden FNV, VVMC en CNV Vakmensen hebben hun leden hiertoe opgeroepen. Inzet is een nieuwe cao voor de circa 1.300 werknemers in het multimodaal vervoer, het gecombineerde vervoer van bussen en treinen.

Volgens Sijtze de Bruine, onderhandelaar van CNV Vakmensen, zijn de werknemers vastberaden om actie te voeren voor hun nieuwe cao. "De succesvolle staking bij NS laat wel zien dat werknemers gezamenlijk veel kunnen bereiken. We zijn richting de werkgevers heel duidelijk geweest over wat we willen. Het ultimatum is inmiddels ruim verstreken. De werkgevers hebben helaas de kans niet gepakt om ons daarin tegemoet te komen. Dus is een staking nu de logische volgende stap."

Wanneer en waar zijn de stakingen?

Het gaat om stakingen van 24 uur, achtereenvolgens in verschillende regio’s:

  • Op donderdag 15 december gaan de werknemers in Friesland als eerste in staking. Actielocatie: Oranje Hotel in Leeuwarden.
  • Op vrijdag 16 december krijgt de staking een vervolg in Groningen. Actielocatie: de Puddingfabriek.
  • Op maandag 19 december zijn Drenthe en Overijssel aan de beurt. Actielocatie: Stationshuiskamer Emmen.

Eisen van CNV Vakmensen

In het ultimatum eist CNV Vakmensen onder andere een eenjarige cao, met een loonstijging die de (te verwachten) inflatie compenseert. Daarnaast wil de bond onder meer dat de werkdruk wordt aangepakt.

Cao Multimodaal Vervoer

De cao Multimodaal Vervoer geldt voor zo’n 1.300 werknemers van Arriva, Qbuzz en Keolis, die in verschillende regio’s van Nederland gecombineerd bus- en treinvervoer verzorgen: Arriva in het noorden, oosten en zuiden, Keolis in het oosten en Qbuzz in het westen.

Daarnaast is er nog de cao Openbaar Vervoer, waar zo’n 13.000 werknemers onder vallen. De onderhandelingen over die cao zijn vorige week vrijdag begonnen.