Clicky


Schaatsers wagen zich op verschillende plekken op natuurijs

Schaatsers wagen zich op verschillende plekken op natuurijs [+video]
14-12-2022 13:48 | Binnenland | auteur ANP

LEERSUM - Tientallen mensen hebben woensdagochtend geschaatst op het Leersumse Veld in de provincie Utrecht. Ook op andere plekken in Nederland wordt woensdag op natuurijs geschaatst, zoals in Friesland. NH Nieuws meldt schaatsers op het ijs in de Schoorlse Duinen (Noord-Holland).

De Fryske Marren ziet schaatsers op natuurijs op een aantal locaties in de gemeente. De gemeente waarschuwt mensen nooit alleen te schaatsen en het ijs niet meer op te gaan als het begint te dooien. Waterschap Rivierenland vraagt mensen alleen op ijsbanen van schaatsverenigingen te schaatsen, en bijvoorbeeld niet op het natuurijs in de Biesbosch. "In sloten en vaarten beheren we het peil, ijs is hier onbetrouwbaar", aldus het waterschap.

Fred Geers van de website Natuurijswijzer was woensdagochtend een van de tientallen schaatsers op het Leersumse Veld. "Het ijs was ongeveer 4,5 centimeter dik", aldus Geers. Voor kleine groepen is dat "oké". "Maar er moeten vanmiddag niet nog duizend mensen naartoe gaan."

Hij noemt ze pioniers, de liefhebbers die zich dezer dagen al op natuurijs wagen. Hij adviseert schaatsers met klem om ijspriemen, een reddingstouw en droge kleren mee te nemen. "En ga niet schaatsen op grote sloten en plassen." Daar is het water volgens hem te diep nu het ijs nog niet zo dik is.

De ijsdikte varieert woensdag erg per regio. Het ijs is in Friesland veel dikker dan in het westen van het land, aldus Geers. "Ook uit Oost-Nederland komen berichten van dikker ijs."

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) raadt schaatsen op open water op dit moment nog af. Het is te risicovol. "We vinden het geweldig dat we kunnen genieten van natuurijs, maar je hebt echt een paar nachten goede vorst nodig voordat je het ijs op kunt gaan", aldus een woordvoerder.

Sinds dinsdag konden mensen al schaatsen op natuurijsbanen. Dit zijn voornamelijk zogeheten combibanen, waarop laagje voor laagje water wordt gespoten om een ijsbaan te creëren.

Foto's

  • J.Roeland
    J.MONSMA