Clicky


Vrachtvervoer opnieuw gedaald op Brussels Airport

Vrachtvervoer opnieuw gedaald op Brussels Airport
14-12-2022 10:42 | Buitenland | auteur Redactie

ZAVENTEM - Het vrachtvervoer op Brussels Airport kende in november een daling met 7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2021, maar een stijging met 13 procent ten opzichte van 2019. De luchtvrachtvolumes kenden een daling van 9 procent ten opzichte van het vorige jaar om uit te komen op 52.104 ton. Dit is met name te verklaren door het feit dat 2021 voor de cargoafdeling van Brussels Airport een buitengewoon sterk jaar was.

In het volvrachtsegment daalden de volumes met 24 procent. De vracht aan boord van passagiersvluchten is gestegen met 4 procent vanwege de stijging van het aantal passagiersvluchten. Tot slot noteerde het segment expressdiensten een stijging van 3 procent. Algemeen gesproken staan de vrachtvolumes onder druk als gevolg van de aanhoudende geopolitieke spanningen, lockdowns in China, de dreigende recessie en de impact ervan op de e-commerce. 

De volumes getruckte vracht zijn zeer licht gedaald met 1 procent. Azië blijft de grootste import- en exportregio, hoewel de volumes er lager waren dan vorig jaar door de tijdelijke gevolgen van de lockdowns in China. Afrika is de tweede regio op het gebied van import, gevolgd door Noord-Amerika. Voor wat de export betreft, neemt Noord-Amerika de tweede plaats in vóór Afrika. 

Het totale aantal vliegbewegingen is met 9 procent gestegen ten opzichte van november 2021, tot 13.989 vliegbewegingen. Dit aantal blijft 23 procent lager in vergelijking met november 2019, voor de crisis. Het aantal passagiersvluchten bedraagt deze maand 71 procent van het aantal passagiersvluchten in dezelfde maand in 2019. Gemiddeld waren er 135 passagiers aan boord, 6 passagiers per vlucht meer dan in 2019 (129). 

Het aantal cargovluchten is met 9 procent gedaald ten opzichte van 2021.