Clicky

 
Transport Online - Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken

Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken

Advocatenneef Taghi: millimeter voor millimeter erin getrokken
14-12-2022 10:38 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 17:50 uur] Youssef T., voormalig advocaat en neef van verondersteld crimineel kopstuk Ridouan Taghi, is naar eigen zeggen "millimeter voor millimeter" in zijn penibele situatie getrokken, waarin hij moest meewerken aan criminele plannen van Taghi. "Het was sluipend gif", zei hij woensdag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak tegen T. wordt behandeld.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de 39-jarige T. ervan dat hij de schakel was tussen Taghi en zijn criminele contacten buiten de gevangenismuren. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het maken van plannen voor een gewelddadige uitbraak of ontsnapping van Taghi uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Of het om vergevorderde plannen ging, is niet duidelijk geworden.

Volgens T. zag hij toen hij werd benaderd aanvankelijk geen probleem in het bijstaan van zijn neef. "In het begin was het allemaal koek en ei", aldus T. op vragen van de rechter. "Ik kreeg steeds te horen dat ik het goed deed. Maar gaandeweg werd er meer van mij gevraagd." Hij noemt zichzelf een boodschappenjongen. "Natuurlijk wilde ik dat niet zijn en natuurlijk ging ik niet met die intentie langs in de EBI. Ik heb gestudeerd, een eed afgelegd. Ik had een prachtig leven." T. beweert dat hij onder grote druk heeft gestaan. De strafzaak heeft zijn leven "verwoest".

Cruciale rol

Het OM gelooft daar echter niet veel van en heeft het idee dat T. een veel grotere, op sommige gebieden zelfs cruciale, rol speelde en een volwaardig lid van Taghis misdaadbende is geweest. De rechtbank confronteerde hem met stukken op basis waarvan het OM stelt dat T. er "tot aan zijn nek in heeft gezeten" en over de ontsnappingsplannen actief heeft meegedacht. T. zegt dat hij zijn neef juist op andere gedachten heeft willen brengen of wilde afremmen.

T. vertelde de rechter dat hij heel goed moet nadenken over wat hij zegt tijdens zijn berechting. "Wat ik zeg kan consequenties hebben. Op sommige dingen wil ik wel ingaan, maar dat kan ik niet." Hij wil niets over andere personen verklaren.

Arrestatie

Justitie heeft de twee mannen heimelijk gefilmd en afgeluisterd tijdens bezoeken van advocaat T. aan zijn neef in de EBI. Op 8 oktober vorig jaar arresteerde de politie T. tijdens zo'n bezoek. Aan zijn laatste EBI-bezoek zijn er in de maanden daarvoor vele voorafgegaan. T. was een van de advocaten van Taghi, die in december 2019 in Dubai werd opgepakt en overgedragen aan Nederland. Taghi (44) is de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In juni is tegen hem een levenslange celstraf geëist. Youssef T. is inmiddels geen advocaat meer. Hij zit sinds zijn arrestatie vast.

De zaak tegen T. staat ook op vrijdag gepland, dan zal de strafeis volgen. De rechtbank is van plan 23 januari uitspraak te doen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions