Clicky


Hoge scores bij prijsuitreiking Daimler Truck Drivers' League 2022

Hoge scores bij prijsuitreiking Daimler Truck Drivers' League 2022
14-12-2022 10:13 | Transport | auteur Redactie

DEN BOSCH - Op het Mega Trucks Festival in de Brabanthallen zijn de winnaars bekendgemaakt van de Fleetboard Drivers’ League van Daimler Truck. Duizenden chauffeurs gingen met hun team voor het best mogelijke rijgedrag. Dit werd nauwkeurig gemonitord door Fleetboard: het telematicasysteem van Daimler Truck.

Mark Steenbeek, Consultant Digital Solutions bij Daimler Truck vertelt: "Het is mooi dat zoveel beroepschauffeurs in Nederland hun rijgedrag zó serieus nemen. Dit jaar ging het er héél fanatiek aan toe. Een chauffeur van Heemskerk Flowers behaalde bijvoorbeeld de hoogste score voor het rijgedrag: een 9,8. Ook UC Transport viel op met winst voor zowel het bedrijf als de individuele chauffeur."

De Drivers’ League vond dit jaar voor de zeventiende keer plaats. Mark Steenbeek vertelt: "De competitie wordt steeds populairder. Dit jaar deden er in de maanden september, oktober en november bij elkaar maar liefst 4.000 chauffeurs mee. Er zijn prijzen voor de beste chauffeur en ook voor het best scorende bedrijf. Ieder team heeft als coach de connectiviteits-specialist van de Mercedes-Benz trucks-dealer waarmee de organisatie zakendoet."

De deelnemers van de Drivers’ League strijden voor het beste cijfer voor hun rijgedrag. "Dat komt naar voren uit de data van Fleetboard. We kijken onder meer naar acceleratie, anticiperen en het optimaal gebruikmaken van de functionaliteiten van de truck, zoals slimme cruise control. De telematica-software houdt ook rekening met zaken als de inzet van de truck, het totaalgewicht en de route."

Nieuw: Champions League

Voor het eerst waren er dit jaar prijzen te winnen in twee categorieën. "Zoals altijd is er een categorie voor het best scorende bedrijf en de best scorende individuele chauffeurs. Deze categorie heet dit jaar de Super League. En we hebben, heel toepasselijk bij het WK voetbal, dit jaar ook de Champions League geïntroduceerd. Hieraan kunnen teams meedoen die in de voorgaande jaren ook al deelnamen of zelfs een podiumplaats wisten te behalen."

Ongekend hoge resultaten

In de Super League was UC Transport overtuigend winnaar. Steenbeek: "Dit bedrijf, gecoacht door Gomes Dealerbedrijven, haalde de beste teamscore én had de beste individuele chauffeur in huis. Het eindcijfer voor de prestaties kwam uit op respectievelijk 9,62 en 9,65. Wát een prestatie!"

De Champions League werd op bedrijvenniveau gewonnen door Samskip (9,7), gecoacht door Daimler Truck Nederland. De beste chauffeur in deze categorie kwam van het team van Heemskerk Flowers. Steenbeek: "Deze chauffeur haalde het allerhoogste cijfer: een 9,8. Ongelooflijk goed. Hier kan het hele bedrijf trots op zijn en zo ook coach van Mercedes-Benz Dealer Bedrijven!"

"Top 5 geen week hetzelfde"

Het deelnemersveld was dit jaar bijzonder fanatiek. Mark Steenbeek vertelt: "Iedere twee weken gaven we via e-mail updates met tussenstanden en handige tips om een hogere score te halen. De betrokkenheid was heel hoog: je zag dat direct op de updates werd ingespeeld in het rijgedrag. De top 5 is in de gehele competitie niet één keer hetzelfde geweest! Geweldig om te zien hoe een competitie-element chauffeurs en bedrijven helpt om serieus bezig te zijn met rijgedrag. Dit leidt tot heel veel extra efficiency en het is bovendien een mooie vorm van erkenning voor het vak van de beroepschauffeur."

De winnaars kregen op het Mega Trucks Festival een smartwatch uitgereikt van partner Garmin, speciaal ontwikkeld om de chauffeur te helpen fit te blijven. Steenbeek: "Een gezonde levensstijl draagt bij aan minder verzuim en een hogere alertheid achter het stuur."

Minder brandstof en schades

De deelnemers die niet in de prijzen vielen, doen ook hun voordeel met deze competitie. Mark Steenbeek legt uit: "Door serieus bezig te zijn met je rijstijl haal je het beste uit de truck, want je benut alle slimme systemen optimaal. Op deze manier rijd je ook het meest ontspannen, terwijl je brandstofverbruik zo’n 5 procent lager uitkomt dan bij een gemiddelde rijstijl. Zeker in deze tijden is dat heel belangrijk. Deze manier van rijden scheelt ook aanzienlijk in uitstoot en schades. Ten slotte ben je met een voorbeeldige rijstijl als weggebruiker een keurig visitekaartje voor het bedrijf waarvoor je rijdt. Alleen maar voordelen!"

Superleague – beste prestatie bedrijven

  1. UC Transport
  2. JR Transport
  3. Daily Cool

Super League – beste individuele chauffeur

  1. UC Transport
  2. Daily Cool
  3. Starmans Kerkrade

Champions League – beste prestatie bedrijven

  1. Samskip
  2. Smeets Ferry
  3. Van der Wal

Champions League – beste individuele chauffeur

  1. Heemskerk Flowers
  2. Braas Brood en Banket
  3. Leen Bakker

Sterkste Stijgers – sterkste ontwikkeling individuele chauffeur

  1. Vos Deventer
  2. Raben
  3. Heemskerk Flowers