Clicky


Amerikanen claimen energie te hebben overgehouden door kernfusie

Amerikanen claimen energie te hebben overgehouden door kernfusie
13-12-2022 17:01 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben naar eigen zeggen meer energie opgewekt met kernfusie dan het kostte om dat proces voor elkaar te krijgen. Dat is voor het eerst. De details zijn dinsdag bekendgemaakt, maar het nieuws was de afgelopen dagen al uitgelekt.

Bij kernfusie smelten atomen samen. Daarbij komt energie vrij, zonder afval en zonder uitstoot van CO2. In de kern van sterren gebeurt dat aan de lopende band, en in laboratoria wordt daar al ongeveer een eeuw mee geëxperimenteerd. Op aarde kan het in theorie een heel milieuvriendelijke bron van energie worden, maar om de atomen te laten samensmelten zijn intense lasers nodig, en die kosten energie.

Een onderdeel van het Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) voerde vorige week een test uit. Daarbij werd 2,05 megajoule aan energie op atomen afgevuurd om 3,15 megajoule aan energie te creëren, werd dinsdag bekendgemaakt. Netto is er nog wel verlies, want het kostte 300 megajoule om de lasers op te warmen zodat ze 2,05 megajoule aan energie konden afvuren.

Volgens directeur Kim Budil van het LLNL kan het nog tientallen jaren duren voor er een elektriciteitscentrale is die kernfusie gebruikt. Er zijn nog veel commerciële en technische hindernissen, benadrukt ze.

De primeur kan ook helpen bij het beheren van de Amerikaanse kernwapens. Ook die gebruiken kernfusie. Door atomen in een lab samen te laten smelten, is het mogelijk om zulke bommen te testen zonder ze daadwerkelijk tot ontploffing te hoeven brengen. Daarom geven de Verenigde Staten elk jaar miljarden dollars uit aan onderzoek naar kernfusie.