Clicky


AFM legt ondernemer flinke boete op voor sjoemelen met aandelen

AFM legt ondernemer flinke boete op voor sjoemelen met aandelen
13-12-2022 11:44 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ondernemer Rishi Kartaram een bestuurlijke boete van driekwart miljoen euro opgelegd. De toezichthouder beschuldigt Kartaram van marktmanipulatie.

Kartaram, topman bij e-commercebedrijf Jeffcommerce, zou grote hoeveelheden aandelen van het op de Amsterdamse beursgenoteerd bedrijf B&S Group hebben gekocht en weer verkocht. Door die hoeveelheden kon hij de koers van deze aandelen beïnvloeden, aldus de AFM. In de tussentijd handelde hij buiten de Amsterdamse beurs om met de zelfgecreëerde koersverschillen van deze aandelen, waarmee Kartaram in twee maanden tijd zo'n drie ton kon verdienen.

Deze vorm van marktmanipulatie staat volgens de AFM bekend als ‘cross-product manipulatie’, waarbij het ene instrument de koers beïnvloedt en het andere instrument voor de winst zorgt. Volgens de AFM betreft het een "ernstige overtreding, omdat hierdoor de integriteit van de markt wordt geschonden". Het bedrag van 750.000 euro noemt de toezichthouder dan ook passend.

Kartaram was via Jeffcommerce niet direct bereikbaar voor commentaar.