Clicky


Vier Europarlementariërs leggen taken neer om corruptieschandaal

Vier Europarlementariërs leggen taken neer om corruptieschandaal
12-12-2022 23:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - Vier Europarlementariërs hebben voorlopig hun taken neergelegd nu hun naam is gevallen in het schandaal over omkoping door Qatar. De vier sociaaldemocraten bekennen geen schuld, maar doen een stap terug in afwachting van de uitkomst van het justitieonderzoek.

De vier, twee Belgen en twee Italianen, worden bijvoorbeeld genoemd omdat de politie hun kantoren heeft doorzocht of medewerkers verdenkt. De sociaaldemocratische S&D-fractie vroeg Europarlementariërs in zo'n parket om voorlopig niet aan de slag te gaan.

De Waal Marc Tarabella, wiens huis de politie heeft doorzocht, treedt voorlopig helemaal terug als lid van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement. Zijn landgenote Marie Arena legt het voorzitterschap van de mensenrechtencommissie neer. De Italiaan Pietro Bartolo ontfermt zich niet langer namens de S&D-fractie over het opheffen van de visumplicht voor Qatar en andere landen. Ook zijn landgenoot Andrea Cozzolino doet een stap terug, bevestigt de fractie.

De prominentste verdachte in het corruptieschandaal, de opgepakte vicevoorzitter Eva Kaili, is door de sociaaldemocraten geroyeerd. Het parlement moet de Griekse ook uit haar ambt van vicevoorzitter zetten, vinden haar partijgenoten.