Clicky


OM start onderzoek FVD'er Van Houwelingen om afbeelding nazivlag

OM start onderzoek FVD'er Van Houwelingen om afbeelding nazivlag
12-12-2022 16:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek tegen FVD'er Pepijn van Houwelingen omdat hij op Twitter een afbeelding had geplaatst waarop twee ministers stonden met een nazivlag. De ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) deden aangifte daarvan.

Van Houwelingen wordt verdacht van smaad en/of belediging, laat het OM maandag weten. De Rijksrecherche zal het 42-jarige Kamerlid nog deze maand horen. Daarna beslist het OM of Van Houwelingen wordt vervolgd.

Het Kamerlid plaatste op 24 september op Twitter een afbeelding waarop het leek dat beide ministers een nazivlag hesen. Het was een bewerking van een foto van de week daarvoor, waarop Kuipers en Van Gennip een vlag hesen met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties op het gebouw dat hun ministeries delen. De ministers noemden de gefotoshopte afbeelding "stuitend" en "een nieuw dieptepunt in de bejegening van bestuurders en politici".

Van Houwelingen heeft de tweet verwijderd en stelde dat hij Kuipers "op geen enkele wijze" met het nazisme heeft vergeleken, maar dat de vergelijking de vlag met de VN-doelen betrof.