Clicky

 
Transport Online - Macron steunt idee voor vredesplan van Zelenski

Macron steunt idee voor vredesplan van Zelenski

Macron steunt idee voor vredesplan van Zelenski
12-12-2022 00:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

PARIJS - De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn volledige steun uitgesproken voor een vrede tussen Rusland en Oekraïne zoals de Oekraïense president Volodimir Zelenski die voor zich ziet. Dat liet Macron zondag in een telefoongesprek aan Zelenski weten, aldus het Elysée. In zijn dagelijkse videoboodschap noemde Zelenski de steun van Macron "vreselijk belangrijk".

De vrede die Zelenski al herhaaldelijk heeft geschetst begint met de volledige terugtrekking van Russische troepen uit Oekraïne, inclusief het in 2014 door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim. Daarnaast zou zo'n vrede voorzien in Russische herstelbetalingen, de juridische afhandeling van oorlogsmisdaden en veiligheidsgaranties vanuit het Westen voor Oekraïne.

In zijn videoboodschap zei Zelenski zondagavond dat het gesprek met Macron meer dan een uur duurde. Beide presidenten zouden "stappen coördineren" en voorbereidingen treffen om "onze formule voor vrede te implementeren", aldus Zelenski.

Een week eerder had Macron in een tv-interview nog gezegd dat in vredesbesprekingen juist veiligheidsgaranties voor Rusland moeten worden meegewogen. "Een van de essentiële punten die we moeten bespreken, zoals president Poetin altijd heeft gezegd, is de (Russische) angst dat de NAVO voor de deur staat en wapens kan inzetten die Rusland kunnen bedreigen", zei hij.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions