Clicky


Weer groei Nederlandse industrie

Weer groei Nederlandse industrie
01-10-2012 10:41 | Overig | auteur de redactie
(Novum/ABM FN) De Nederlandse industrie heeft in september voor het eerst sinds februari weer groei laten zien. Dat bleek maandag uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagers.

De Nevi-inkoopmanagersindex steeg van 49,7 in augustus naar 50,7 in september. De stijging was volgens Nevi vooral te danken aan de buitenlandse vraag. Als de inkoopmanagersindex onder de vijftig staat wijst dit op krimp. Een stand boven de vijftig duidt op groei van de Nederlandse industrie.

In de zeventien eurolanden kwam de gemiddelde inkoopmanagersindex ondanks een stijging nog wel onder vijftig uit. Met 46,1 in september kwam de index van Markit wel een vol punt hoger uit dan een maand eerder.

Zowel in Duitsland als in Spanje herstelde de industrie zich in september licht, maar in beide landen wijzen de indexen nog altijd op krimp. De Duitse index steeg op maandbasis van 44,7 naar 47,4. De Spaanse industrie-index steeg op maandbasis van 44,0 naar 44,5.

In Frankrijk daalde de inkoopmanagersindex voor de industrie echter flink. De index noteert op het laagste niveau in 41 maanden. De index kwam uit op 42,7, waar dat vorige maand nog 46,0 was. Vooral de deelindex voor nieuwe export liet een fikse tegenvaller zien en daalde in het hoogste tempo sinds mei 2009.