Clicky


Vicevoorzitter Europees Parlement geschokt over corruptie

Vicevoorzitter Europees Parlement geschokt over corruptie
10-12-2022 12:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA

BRUSSEL/ATHENE - Vicevoorzitter Nicola Beer van het Europese Parlement (EP) is geschokt over het corruptieschandaal rond een collega van haar, Eva Kaili. De Duitse liberaal Beer is "verbijsterd" en vreest dat dit een heel negatieve uitwerking heeft op het Europese Parlement dat veertien vicevoorzitters telt.

De Griekse sociaaldemocratie Kaili is vrijdag een van de EP-kopstukken die door de Belgische politie zijn aangehouden voor ondervraging door een speciale eenheid voor de corruptiebestrijding. Griekse en Belgische media meldden dat er bij Kaila thuis voor zeker 600.000 euro aan cash in plastic zakken is gevonden. Ze troffen ook haar vader aan die met een koffer vol met cash op reis wilde gaan. Ook de partner van Kaili is meegenomen voor verhoor.

De Belgische politie voerde vrijdagochtend zestien huiszoekingen uit in Brussel. Meerdere personen zijn aangehouden. Belgische media berichtten dat justitie in de eerste plaats Italianen rond de sociaaldemocratische fractie in het EP in het vizier had, maar er kwamen ook andere nationaliteiten in het vizier. Onder anderen Italiaans vakbondskopstuk Luca Visentini en oud-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri zouden zijn opgepakt. Verder worden de namen genoemd van de Belgische sociaaldemocratische Europarlementariërs Marc Tarabella en Marie Arena.

De Belgische justitie meent dat mensen "met een belangrijke politieke en/of strategische positie in het Europees Parlement substantiële geldbedragen" en "grote geschenken", hebben gekregen van een Golfstaat. De opzet was om zo "de economische en politieke besluiten van het parlement te proberen te beïnvloeden".