Clicky


Maurang koopt nieuwe Scania V8 met 95 ton Efferkraan

Maurang koopt nieuwe Scania V8 met 95 ton Efferkraan
09-12-2022 12:32 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

HELVOIRT - Logistiek dienstverlener voor de bouw Maurang uit Helvoirt nam onlangs een nieuwe Scania R590 als 8x2 bakwagen in gebruik. De truck valt op door de stevige 95 ton/meter Efferkraan achter de cabine én door het feit dat Maurang koos voor de nieuwe 590 pk sterke Scania V8 motor. 

Maurang is sinds 1964 actief in het vervoer van materialen voor de gehele bouwsector en rijdt voor de grootste betonfabrikanten in Nederland en België. Hoewel het bedrijf ook andere diensten aanbiedt, is logistieke dienstverlening voor de bouw duidelijk de core business van het familiebedrijf. "Daarbinnen zijn wij een aantal jaar geleden aanvankelijk voorzichtig begonnen met het aanbieden van kraanservices", vertelt directeur eigenaar Maurice Verbeek.

“Maar de vraag naar dit soort dienstverlening bleek dermate constant dat dit de aanschaf van de nieuwe Scania rechtvaardigde. Daarmee hebben we nu twee trucks met een cabinekraan.“ 

De nieuwe truck is een 8x2 met het zwaarste chassis, twee 9 tons sturende voorassen en één gestuurde en hefbare naloopas. Verbeek koos daarbij een middelhoge cabine zodat de kraan in opgevouwen stand nagenoeg geheel achter de cabinewand blijft. De vraag waarom hij voor Scania koos kan hij heel duidelijk beantwoorden: “Wij willen goed en mooi materieel. De V8 heeft iets meer pk’s dan we normaal kopen, maar omdat dit de nieuwste generatie V8 is, hebben er vertrouwen in dat het brandstofverbruik in de pas blijft. Daarbij, dit zou wel eens meteen ook de laatste V8 kunnen zijn. Een truck als deze moet bij ons toch zeker 10 tot 12 jaar mee. Dan zitten we voor de vervanging waarschijnlijk al volop in het elektrisch aangedreven tijdperk. Al moet ik nog zien hoe dat allemaal gaat lopen.”

De truck heeft een laadvlak van 6,5 meter en gaat in combinatie met een 7,20m lange aanhanger ingezet worden voor het transport en het plaatsen van betonnen vloerdelen ten behoeve van de woningbouw. “Ja, inderdaad, momenteel hangen er wat donkere wolken boven veel projecten. Maar ik ga er toch vanuit dat we in Nederland toch écht een keer fors woningen gaan bouwen.” 

De giek van de 95 ton/m Effer kraan kan zelf zeven keer uitschuiven en Maurang heeft er een zes keer uitschuifbare jib op gemonteerd. Daarmee is de reikwijdte bijna 31 meter. “Maar dat is wel theoretisch. Want volledig uitgeschoven is het hefvermogen nog 800 kilogram”, geeft Verbeek uitleg. “Maar een dergelijke reikwijdte is wel genoeg om de vloerdelen zowel op de begane grond als op de eerste, en alle opvolgende verdiepingen, op zijn plaats te tillen. En om goed en veilig vóórover de cabine te kunnen werken, hebben we de auto aan de voorkant voorzien van twee extra stempelpoten van elk zeven ton. Daar hebben we gemak van het met een innerliner versterkte chassis. In totaal kunnen we de truck tijdens het kranen heel stabiel zes keer stempelen.”

De auto zelf is prachtig ingetogen afgewerkt in de two tone kleurstelling van het bedrijf en heeft lichtmetalen velgen. Drie camera’s helpen de chauffeur aan een uitstekend zicht bij het manoeuvreren en naast een RVS beugel met vier verstralers op het cabinedak heeft de truck ook voldoende werklicht. Het laadvlak heeft zowel gaten voor rongen, bevestigingsogen als twistlocks. “Zo kunnen wij behalve beton ook een container of bijvoorbeeld een bouwkeet vervoeren.”

Maurang liet de auto opbouwen bij Kluytmans Service uit Tilburg. “Net zo goed als wij vertrouwen op onze Scaniadealer, wil je ook zeker weten dat de opbouw in goede handen is”, geeft Verbeek toelichting op zijn keuze. “Dus behalve de kraanopbouw, komen ook de kisten en de stempelvoorziening voor op de auto daar vandaan. En verder hebben we het verhaal compleet gemaakt met een Scania V8 pakket. De chauffeur is er dan ook bijzonder in zijn nopjes mee.”

Maurang transport is een familiebedrijf en in feite vertelt de zijkant van de auto het hele verhaal. “Mijn vader begon de zaak onder onze eigen naam Verbeek. Dat zie je terug in de gestyleerde V op de zijwand van de cabine. “Het was de bedoeling dat mijn zus en ik de zaak zouden overnemen. Vandaar de nieuwe naam Maurang: een samentrekking van Maurice en Angelique. Dus wij zijn wel de Next Generation. Maar uiteindelijk is mijn zus toch niet vol meegegaan in de zaak en run ik dus de dagelijkse gang van zaken.”