Clicky


ILT: Seinen staan op groen wel aandacht nodig voor spoorveiligheid

ILT: Seinen staan op groen wel aandacht nodig voor spoorveiligheid
08-12-2022 16:42 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Al jaren is het Nederlandse spoor één van de veiligste in Europa. Maar er zijn nog verbeteringen mogelijk om nieuwe slachtoffers te voorkomen. In 2021 vonden er 22 zware ongevallen plaats waarbij elf mensen om het leven komen, vijf zwaargewond en zeven lichtgewond raken. Dertien van de zware ongevallen vonden plaats op een overweg. Het aantal ongevallen en slachtoffers ligt hoger dan in 2020 toen 8 dodelijke slachtoffers te betreuren waren.

Prorail

Ondanks het feit dat het Nederlandse spoor één van de veiligste van Europa is, er overal ‘groen’ gescoord wordt en er dalende trends zichtbaar zijn, heeft de ILT specifieke aandacht voor een aantal onderwerpen die spoorwegveiligheid aangaan, die niet zo duidelijk uit de cijfers van het jaarverslag naar voren komen. Vanaf 2020 spreekt de ILT op bestuurlijk niveau met ProRail over de risicobeoordelingsmethode van overwegen, ontsporingen/bevestigingsmiddelen en de Havenspoorlijn ten zuiden van Rotterdam. In alle drie de gevallen is de veilige berijdbaarheid van het spoor in het geding. De ILT ziet in 2021 dat ProRail op deze onderwerpen stappen zet om de spoorwegveiligheid te verbeteren. Bijvoorbeeld door de introductie van concrete onderhoudsnormen. Omdat er zich incidenten blijven voordoen, spreekt de ILT met het bestuur van ProRail om hen aan te sporen proactief maatregelen te blijven nemen. De ILT monitort de voortgang van deze maatregelen verder met inspecties.

Overwegen

De meeste ongevallen en slachtoffers op het spoor zijn gerelateerd aan overwegen. Bij dertien ongevallen vielen negen dodelijke slachtoffers. Overwegveiligheid blijft daarom een belangrijk aandachtspunt. Er worden in 2021 65 overwegen opgeheven en vijf Niet-Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s), omgebouwd naar een beveiligde variant met lichtsignalen en/of spoorbomen. Eind 2021 bedraagt het totaal aantal overwegen 2298, daarvan zijn er 608 nog onbeveiligd. In het jaarverslag van 2020 lag de nadruk op het tempo van opheffen van NABO’s. In 2021 heeft de ILT de focus gelegd op de ontwikkeling van een adequate risicobeoordelingsmethode voor overwegen door ProRail.

Stop-Tonend Seinpassages

In 2021 passeerde een machinist 105 keer zonder toestemming een stop-tonend sein, dit is tien keer meer dan in 2020, maar blijft in lijn met het aantal STS-passages in de jaren ervoor. 21 keer (20 procent) wordt het gevaarpunt (bijvoorbeeld een overweg of wissel) gepasseerd, wat een risico op een ongeval betekent. Het aantal S-bord-passages daalde in 2021 opnieuw. Het vernieuwen en verduidelijken van de opdrachten op S-borden kan een oorzaak zijn van de afname in deze STS-passages.

Een goede vergelijking tussen de resultaten van 2021 en 2020 is niet te maken omdat er in 2020 minder treinverkeer en ook minder weggebruikers waren vanwege de Covid-19-pandemie. Na een afname van het spoorwegverkeer met 8 procent in 2020 is het aantal treinkilometers in 2021 weer deels hersteld met een groei van 5,4 procent. Het aantal treinkilometers in goederenvervoer groeit harder dan in het reizigersvervoer.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions