Clicky


Amerikaanse basketbalster vrij na gevangenenruil met Rusland

Amerikaanse basketbalster vrij na gevangenenruil met Rusland
08-12-2022 14:20 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU/WASHINGTON - [update 19:50 uur] De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is vrijgelaten uit Rusland. Ze is deel van een gevangenenruil met de Verenigde Staten, zo melden beide landen. De Russische wapenhandelaar Viktor Bout is door de Amerikanen vrijgelaten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al telefonisch met Griner gesproken en van haar gehoord dat ze in goede gezondheid verkeert. Biden zei dat ze tijd nodig heeft om te herstellen van dit "onnodige trauma". "Ze verdient ruimte, privacy en tijd om met haar geliefden door te brengen." De president hield samen met de vrouw van Griner een toespraak in het Witte Huis. Griners vrouw, Cherelle Griner, bedankte Biden en zei geëmotioneerd te zijn voor de aanstaande hereniging met Brittney. "Vandaag is mijn familie weer compleet."

De 32-jarige Griner is een van de beste basketbalsters van de wereld en haar arrestatie in Rusland zorgde voor veel opschudding in de VS. Ze won twee keer goud op de Olympische Spelen en is ook in de WNBA een belangrijke speler voor Phoenix Mercury. Ze werd in februari in Moskou opgepakt omdat ze een vulling met wietolie voor een e-sigaret in haar bagage had. Ze kreeg negen jaar celstraf vanwege het bezit en smokkelen van drugs. Drie weken geleden werd Griner overgebracht naar een gevangenenkamp.

De Russische wapenhandelaar Viktor Bout zat al jaren vast in de VS. In 2008 werd hij opgepakt in Thailand en later is hij uitgeleverd aan de VS voor berechting. Bout was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor samenzwering tot moord, illegale wapenhandel en hulp aan terroristen. Hij zou onder andere de Taliban van wapens hebben voorzien.

De uitwisseling van gevangenen vond plaats op het vliegveld van Abu Dhabi. Volgens de Verenigde Arabische Emiraten heeft dat land ook geholpen bij de bemiddeling tussen Rusland en de VS, die nauwelijks met elkaar praten sinds de Russische inval in Oekraïne. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman zou de gesprekken hebben geleid. De VS ontkennen echter dat de deal dankzij bemiddeling tot stand kwam. "De enige landen die over deze deal hebben onderhandeld, waren de Verenigde Staten en Rusland", zei de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre. "Er was geen bemiddeling bij betrokken."

De Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan, wiens naam ook vaak genoemd werd in geruchten over een eventuele gevangenenruil, zit nog vast in Rusland. Hij wordt door Moskou beschuldigd van spionage. Biden benadrukte dat het geen keuze was tussen Griner en Whelan bij deze gevangenenruil. Hij zegt door te blijven onderhandelen en er alles aan te doen om Whelan zo snel mogelijk naar huis te krijgen. "We zijn Paul niet vergeten. We zullen niet opgeven." Volgens Amerikaanse officials was dit de enige deal die op dit moment met de Russen gesloten kon worden en was het Griner of niets. De familie van Whelan zegt blij te zijn met Griners vrijlating, maar er tegelijkertijd "kapot van" te zijn dat Whelan is achtergebleven.