Clicky

 
Transport Online - Kritiek regeringspartijen op woorden premier Rutte over Bulgarije

Kritiek regeringspartijen op woorden premier Rutte over Bulgarije

Kritiek regeringspartijen op woorden premier Rutte over Bulgarije
08-12-2022 12:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Regeringspartijen D66 en CDA hebben flinke kritiek op woorden die premier Mark Rutte sprak over Bulgarije. Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat er "op z'n minst excuses moeten komen", zei hij in een debat over de EU in de Tweede Kamer. Ook bij de regering in Sofia viel de opmerking van Rutte niet goed.

De premier sprak vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie over het veto van Nederland over toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Hij wil voorkomen dat illegale migranten via omkoping van Bulgaarse grenswachten de EU binnenkomen. Dat zij "met een 50 eurobiljet alsnog langs de grens komen", zei Rutte. "Ik zeg niet dat het gebeurt, maar ik wil expliciet vastgesteld hebben dat het niet gebeurt", voegde hij eraan toe.

Sjoerdsma sprak van een "diplomatieke blunder" en een "schoffering". Hij is ook bezorgd dat de woorden van de premier gevolgen zullen hebben voor andere Europese dossiers. Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) zei dat er geen indicaties zijn dat het gevolgen zal hebben voor relevante dossiers.

Olie op het vuur

CDA'er Mustafa Amhaouch zei de woorden van de premier niet te begrijpen. Het is "gevoelig" en Bulgarije moet volgens hem perspectief worden geboden. Hij zei dat landen met een Europese buitengrens juist geholpen moeten worden bij de bewaking van de grens. Volgens Tom van der Lee van oppositiepartij GroenLinks gooit Rutte "olie op het vuur" met zijn opmerking. Hij vindt ook dat de woorden moeten worden rechtgezet.

Hoekstra wilde niet ingaan op de opmerking van Rutte. Het kabinet spreekt met één mond en "iedereen kiest zijn eigen woorden".

Voorwaarden

Rutte kondigde vrijdag aan dat Nederland de toetreding van Bulgarije tot de paspoortvrije Schengenzone zal blokkeren, hoewel het land wel aan alle voorwaarden voldoet. De Europese Commissie en het Europees Parlement vinden wel dat Bulgarije moet kunnen toetreden. Roemenië en Kroatië mogen van Nederland wel lid worden van Schengen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions