Clicky


Voertuigen grondafhandeling Schiphol volledig over op biobrandstof

Voertuigen grondafhandeling Schiphol volledig over op biobrandstof
08-12-2022 12:05 | Zakelijk Nieuws | auteur Redactie

SCHIPHOL - Op Schiphol tanken alle voertuigen voor grondafhandeling op het platform binnenkort biobrandstof HVO100. Met het gebruik van deze brandstof wordt 98 procent minder CO2 uitgestoten. De biobrandstof wordt gebruikt als tussenoplossing totdat al het verkeer elektrisch of waterstofgedreven en uitstootvrij is, uiterlijk in 2030. Daar blijven de luchtvaartpartijen aan doorwerken. 

KLM Equipment Services (KES), de brandstofleverancier voor alle voertuigen op het platform, levert vanaf 1 januari het zogeheten HVO100 in plaats van Gas-to-liquid (GTL). HVO100 is een hernieuwbare variant op diesel. Het wordt op kunstmatige wijze geproduceerd zonder gebruik te maken van fossiele grondstoffen. De eigenschappen van HVO100 zijn vergelijkbaar met die van GTL en fossiele diesel waardoor aanpassingen aan de dieselmotoren niet nodig zijn. 

“Dit is een grote stap op weg naar een emissievrije grondoperatie in 2030. De voertuigen die nog niet in een elektrische of waterstofvariant beschikbaar zijn, kunnen op HVO100 rijden. Iedereen op airside maakt hier nu gebruik van, partijen zoals Aviapartner, dnata, Menzies, Swissport, KLM Ground Services en Viggo. Daar zijn we blij mee. Belangrijk is tegelijkertijd dat we met elkaar het aantal elektrische voertuigen op Schiphol blijven uitbreiden. Ook gaan we het aantal laadpalen fors uitbreiden", zegt Denise Pronk, verantwoordelijk voor duurzaamheid bij Royal Schiphol Group.

"Op dit moment is al 40 procent van het gemotoriseerde equipment op de luchthaven elektrisch aangedreven is en dat aantal zal de komende jaren stijgen. Maar voor een aantal specialistische, zware voertuigen is het een technische uitdaging om een batterij te ontwikkelen met voldoende capaciteit die ook nog een snel genoeg geladen kan worden. Daar is dit een goede tussenoplossing voor", voegt Paul Feldbrugge, verantwoordelijk voor het Zero Emission Programma binnen KES toe.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 29 mei t/m zondag 4 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,962
Diesel1,642

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions