Clicky


Russische olieboycot treft binnenvaart opnieuw: 'Enorme uitdaging'

Russische olieboycot treft binnenvaart opnieuw: 'Enorme uitdaging'
05-12-2022 09:46 | Binnenvaart | auteur Redactie | MEDIAWATCH

ROTTERDAM - De Nederlandse binnenvaart vreest voor een volgende dreun door de Russische olieboycot. Schippers vrezen dat de hoge brandstofprijs die de boycot veroorzaakt hun schepen aan de kade gaat houden, zegt directeur Rob Leussink van de branchevereniging Koninklijke Binnenvaart Nederland tegen BNR.

De boycot gaat vandaag in voor onbewerkte olie uit Rusland en geldt vanaf februari ook voor bewerkte olieproducten, zoals diesel.

Eerder dit jaar maakte het lage waterpeil het varen lastig. Ook werd de binnenvaart getroffen door brandstofschaarste die ontstond door aanhoudende hoge prijzen en verminderde voorraden. Nu dreigt de binnenvaart opnieuw getroffen te worden door schaarste, zegt Leussink.

De olieboycot raakt aan de complete Nederlandse transportsector. Maar de binnenvaart krijgt volgens Leussink een extra uitdaging voor de kiezen.

"Schippers hebben weinig zicht op wat er precies in hun vracht zit. Als door schaarste niet ieder schip kan uitvaren, is het lastig te bepalen welk schip prioriteit verdient. Wij zien deze ontwikkeling daarom met gepaste zorgen aan", licht Leussink toe.