Clicky


Zoetermeer sluit brug over A12 wegens mogelijk instortingsgevaar

Zoetermeer sluit brug over A12 wegens mogelijk instortingsgevaar
02-12-2022 19:16 | Algemeen | auteur ANP

ZOETERMEER - [update 22:55 uur] De gemeente Zoetermeer heeft een belangrijke fiets- en voetgangersbrug over onder meer de A12 en het spoor gesloten omdat die niet als veilig kan worden beschouwd. Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat de constructie te zwaar is voor de ondersteuning. Op dit moment is niet te zeggen of er acuut instortingsgevaar is, aldus de gemeente.

De grote overdekte brug zelf is afgesloten voor voetgangers en fietsers. Eerder waren er al scheuren ontdekt in de Nelson Mandelabrug, die ook het station Zoetermeer met beide zijden van de stad verbindt. Mogelijk komen die door fouten in de berekeningen tijdens het ontwerp. Vanwege de onveiligheid stoppen op het station de komende dagen geen treinen meer. Treinreizigers moeten namelijk van de brug gebruik maken om van het station af te komen.

Rijkswaterstaat onderzoekt hoe onveilig de situatie precies is. Wethouder Marijke van der Meer laat weten dat Rijkswaterstaat mogelijk binnen een week kan aangeven wat er nu met de brug moet gebeuren.

Stilleggen verkeersdoorgang

In het ergste geval kan volgens de wethouder besloten worden dat al het verkeer onder de brug moet worden stilgelegd. Dat daar nu niet direct toe is besloten, heeft volgens haar te maken met de risico's die elders ontstaan als het verkeer moet worden omgeleid. Naast het reguliere spoor en de A12, gaat ook de RandstadRail onder de brug door.

De brug is belangrijk voor fietsers en voetgangers om niet alleen op het station te komen, maar ook om de de snelweg over te steken. Er worden de komende dagen pendelbussen ingezet om voetgangers van de ene kant van de brug naar de andere kant te brengen. Fietsers wordt geadviseerd om te rijden. Treinreizigers moeten totdat het euvel is opgelost gebruikmaken van station Zoetermeer Oost. De NS laten weten dat er vrijdagavond bussen worden ingezet tussen station Zoetermeer en Zoetermeer Oost.

Ingebruikname brug

De Nelson Mandelabrug is begin jaren negentig in gebruik genomen. Hij werd onder meer gebouwd vanwege de tuinbouwtentoonstelling Floriade die in 1992 in Zoetermeer werd gehouden. In 2026 staat er groot onderhoud van de brug gepland.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions