Clicky


Weekers tegen terugdraaien btw-verhoging

Weekers tegen terugdraaien btw-verhoging
18-09-2012 20:03 | Overig | auteur de redactie
(Novum) - Het terugdraaien van de btw-verhoging die gepland staat voor 1 oktober zou leiden tot 'behoorlijk wat chaos'. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) raadt het daarom af, zei hij dinsdagmiddag tijdens een persconferentie waarin hij de belastingmaatregelen voor volgend jaar toelichtte.

Weekers zei dat in theorie alles mogelijk is, maar wees op de gevolgen. De belastingdienst en bedrijven hebben het nieuwe tarief al in hun systeem ingevoerd. Snel terugdraaien van de maatregel leidt tot problemen. Wanneer het drie maanden kost om de maatregel in te voeren, zou het ook logisch zijn om de tijd te nemen om de maatregel af te schaffen, zei de bewindsman.

Eerder op de dag zei PvdA-leider Diederik Samsom al dat hij niet van plan is om de btw-verhoging weer terug te draaien. Hij wil wel compensatie voor de koopkracht van 'gewone gezinnen'. De PvdA-leider wil dat regelen tijdens de formatie.

Weekers wees erop dat de opbrengst van de btw-verhoging (vier miljard euro) wordt teruggegeven aan de burgers via andere maatregelen. Zo krijgen zij volgend jaar al 1,5 miljard euro terug in de vorm van een lagere belasting op arbeid. De rest wordt teruggegeven in de jaren daarna.

Het is volgens minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) wel mogelijk om de forenzentaks terug te draaien, zoals Samsom ook wil. Volgens de bewindsman betreft de opbrengst van die maatregel een klein deel van het begrotingsakkoord, ongeveer een tiende. "Het is flink, maar niet heel substantieel." De Jager vindt het 'denkbaar' dat tijdens de formatie een alternatieve dekking wordt gevonden.