Clicky

 
Transport Online - Goederenlocomotief rangeert autonoom in Oosterhout [+video]

Goederenlocomotief rangeert autonoom in Oosterhout

Goederenlocomotief rangeert autonoom in Oosterhout [+video]
02-12-2022 10:44 | Algemeen | auteur Redactie

OOSTERHOUT - Voor het eerst hebben ProRail, spoorgoederenvervoerder Lineas en technisch leverancier Alstom een goederenlocomotief volledig automatisch laten rijden. Op een rangeerterrein in Oosterhout hebben zij, tijdens een demonstratie voor media en spoorrelaties, de locomotief laten starten, rijden en stoppen en adequaat laten reageren op obstakels. Deze mijlpaal was mogelijk na ruim twee jaar onderzoeken en testen.

Volledig autonoom

De automatisch rijdende locomotief kreeg tijdens de demonstratie te maken met een persoon, een auto en een treinwagon op het spoor en met een verkeerd geplaatst wissel. De locomotief reageerde volledig autonoom en zonder tussenkomst van actief personeel aan boord. Een intelligent obstakeldetectie- en herkenningssysteem was gekoppeld aan het Automatic Train Operation-systeem (ATO), zodat de trein zelfstandig op de hoogste graad van automatisering (GoA4, grade of automation 4) kon rijden en reageren.

Twee jaar testen en onderzoeken

Om deze mijlpaal te bereiken, is afgelopen twee jaar hard gewerkt. Met camera’s en een radar zijn vanaf een locomotief beelden gemaakt van het testgebied. Hiermee leerde slimme software tijdens het rijden van de trein obstakels op en naast het spoor te herkennen. Het systeem werd zo geprogrammeerd dat de trein ging remmen na het zien van een obstakel of persoon.

Het testen gebeurde in Oosterhout op een rangeerterrein, een zogeheten niet centraal bediend gebied, waar geen technische beveiliging is. Machinisten en rangeerders bedienen daar zelf de wissels en zijn verantwoordelijk voor een veilige verplaatsing van de treinen. Tijdens de testen liet het systeem de locomotief opdrachten uitvoeren, zoals starten en stoppen, en het naderen van wagons voor koppelen. In alle fasen van het project werkte ervaren spoorpersoneel, zoals machinisten, rangeerders en veiligheidsmensen mee.

De proef automatisch rangeren is onderdeel van het programma ATO van ProRail. Binnen dit programma voerde ProRail al verschillende testen met automatisch bestuurde treinen uit. Zowel de testen met goederen- als reizigerstreinen bleken succesvol.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden