Clicky


Politie grijpt in bij protesten in Zuid-Chinese stad Guangzhou

Politie grijpt in bij protesten in Zuid-Chinese stad Guangzhou
30-11-2022 10:30 | Buitenland | auteur ANP/AFP

GUANGZHOU - In de Zuid-Chinese stad Guangzhou zijn de protesten tegen coronamaatregelen in de nacht van dinsdag op woensdag geëscaleerd. Op sociale media gaan beelden rond van aanvaringen tussen de demonstranten en de politie, die daarbij bekogeld wordt. Ook is te zien dat mensen worden opgepakt.

De mensen verzamelden zich dinsdagavond in Guangzhou om een einde aan de lockdowns te eisen. De politie staat op de beelden schouder aan schouder in beschermende kleding tegenover de demonstranten. Ze krijgen allerlei objecten naar hun hoofd gegooid en staan tussen gebroken glas. Later voert de politie zeker tien demonstranten af met hun handen vastgebonden op de rug.

De protesten in Guangzhou zijn deel van een ongekende protestgolf in China waarin mensen protesteren tegen de strenge coronalockdowns. In het hele land gingen mensen de afgelopen dagen de straat op na een brand in Urumqi die tien mensen het leven kostte. Volgens veel Chinezen konden zij door de coronamaatregelen niet meer ontsnappen.

Protesten in China komen vaker voor, maar niet op deze landelijke schaal. Onder meer in Beijing, Shanghai, Wuhan en Hongkong gingen mensen al de straat op en sommigen riepen zelfs om het vertrek van president Xi Jinping. Het hoogste veiligheidsorgaan van China waarschuwde dinsdag dat de politie hardhandig zou optreden tegen "vijandige troepen". Ook in veel andere steden zouden al demonstranten zijn gearresteerd.

De autoriteiten in Guangzhou hebben woensdag een aantal maatregelen versoepeld. Door een afnemend aantal besmettingen zou het mogelijk zijn voor mensen in de meeste districten om weer naar buiten te gaan. Desalniettemin zitten mensen in sommige delen van de stad nog steeds verplicht in isolatie.