Clicky

 
Transport Online - NMi: Deeltjesteller roetfiltercontrole bij APK dieselvoertuigen vanaf 2023 verplicht

NMi: Deeltjesteller roetfiltercontrole bij APK dieselvoertuigen vanaf 2023 verplicht

NMi: Deeltjesteller roetfiltercontrole bij APK dieselvoertuigen vanaf 2023 verplicht
29-11-2022 11:09 | Auto | auteur Redactie

DELFT - Het gebruik van de deeltjesteller bij de APK voor dieselvoertuigen is vanaf 1 januari 2023 verplicht. Dat meldt het Nederlands Meetinstituut, de instelling in Nederland die de deeltjestellers die fabrikanten op de markt willen brengen, typekeurt.

De invoering van de deeltjestellertest in de APK zou eerst op 1 juli 2022 plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat er toen nog onvoldoende deeltjestellers waren voor een soepele invoering. Het uitgangspunt is dat eigenaren van voertuigen vrijwel overal een APK kunnen krijgen en dat was in de zomer van 2022 nog niet het geval. Het tekort aan deeltjestellers had onder meer te maken met het tekort aan onderdelen, waardoor er onvoldoende geproduceerd konden worden. Inmiddels zijn er wel voldoende deeltjestellers.  

De personen-dieselvoertuigen die sinds 2011 zijn gebouwd, zijn voorzien van een roetfilter. Deze zorgt ervoor dat de schadelijke deeltjes in uitlaatgassen grotendeels niet in de open lucht terechtkomen. Een roetfilter dat goed werkt, zorgt voor minimale uitstoot van fijnstof en is daardoor minder belastend voor het milieu en de gezondheid. Bij enkele dieselvoertuigen komt het voor dat het roetfilter niet meer goed werkt of zelfs afwezig is. De roetmeters die hiervoor werden gebruikt, detecteerden de roetdeeltjes die hierdoor vrijkomen niet. De nieuwe deeltjestellers die onlangs op de markt zijn gekomen maken gebruik van innovatieve testapparatuur en detecteren deze roetdeeltjes wel.

Het creëren van vertrouwen in het nieuwe meetmiddel is essentieel en de zorgvuldige testen en evaluaties van NMi dragen bij aan dit vertrouwen. Zonder de uitgebreide testen en goedkeuring van NMi mag een deeltjesteller niet worden ingezet als APK-meetmiddel.

Na de typegoedkeuring volgt voor elk exemplaar een eerste keuring en daarna de jaarlijkse herkeuring. Ook daarvoor kan het Nederlands Meetinstituut worden ingeschakeld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden