Clicky

 
Transport Online - Veel politie ingezet in Chinese steden tegen nieuwe protesten

Veel politie ingezet in Chinese steden tegen nieuwe protesten

Veel politie ingezet in Chinese steden tegen nieuwe protesten
29-11-2022 09:57 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

BEIJING - In grote steden in China is dinsdag veel politie op de been, nadat de afgelopen dagen protesten werden gehouden tegen de strikte coronamaatregelen. In Beijing en Shanghai zijn veel agenten en politiewagens op straat. Agenten zouden zich onder meer in groepen ophouden bij de uitgangen van metrostations.

De autoriteiten houden een persbijeenkomst over de maatregelen voor de bestrijding van het virus dinsdagmorgen (08.00 uur Nederlandse tijd). Dit wordt een wekelijkse persbriefing. In het land van 1,45 miljard inwoners zijn volgens dinsdag vrijgegeven cijfers in een etmaal 38.645 nieuwe besmettingen geconstateerd. Dat is minder dan de ruim 40.000 nieuwe gevallen de dag ervoor. In totaal heeft het land sinds de uitbraak begon ongeveer 315.250 gevallen vastgesteld. Het relatief lage aantal is volgens de overheid dankzij draconische maatregelen die zijn genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Daar komt steeds meer protest tegen. De regering wil dat op allerlei manieren tegengaan. Meerdere demonstranten meldden aan AFP dat ze door de politie zijn gebeld en dat geëist werd dat ze informatie gaven over waar ze waren geweest en waar ze naartoe gingen.

Brand

Een brand in een flatgebouw in de stad Urumqi, die aan tien mensen het leven kostte, vormde de aanleiding voor protesten in verschillende steden in China. De strenge lockdown zou de reddingsoperatie voor de flatbewoners hebben bemoeilijkt, was de kritiek op sociale media. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten bij de protesten zijn aangehouden.

De protesten breidden zich maandag ook uit naar Hongkong. Tientallen mensen gingen daar de straat op. Waarnemers spreken over een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Mensen riepen zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden