Clicky

 
Transport Online - Kamerleden eisen betere contracten bij NPO na kwestie-DWDD

Kamerleden eisen betere contracten bij NPO na kwestie-DWDD

Kamerleden eisen betere contracten bij NPO na kwestie-DWDD
28-11-2022 14:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Tweede Kamerleden willen dat de positie van mensen die werken voor de NPO wordt versterkt, om de kans op misstanden zoals bij DWDD te verkleinen. Tijdens het debat over de mediabegroting uiten Kamerleden van CDA, PvdA, SP en GroenLinks hun zorgen over de vele flexcontracten bij de publieke omroep. Die zouden ervoor zorgen dat mensen zich niet uit durven spreken als er sprake is van een onveilige werkomgeving.

"Laten we er niet omheen draaien: dit moet anders", zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Media) over de kortlopende en onzekere contracten bij de publieke omroep. Zij noemt de contracten een "heel belangrijk aspect" in de discussie over sociale veiligheid. Uslu wil hierover afspraken maken met de NPO en het College van Omroepen, het adviesorgaan waarin alle omroepen zijn verenigd. "Veel van uw voorgangers hebben dat gedaan en het werkt gewoon niet", zegt Mohammed Mohandis (PvdA) daarover. "U moet een tandje bijzetten als u resultaat wil."

Het Kamerlid wil dat Uslu hierover harde afspraken maakt met de NPO. Mohandis wil een motie indienen die de staatssecretaris oproept om samen met de NPO een norm af te spreken voor het percentage programmamakers in vaste dienst; hij denkt zelf aan 80 procent. De PvdA'er is klaar met "alle vrijblijvendheid daaromheen".

Ook Peter Kwint (SP) ziet graag meer vaste contracten in Hilversum. "Een eikel is een eikel, ook al heb je een vast contract", aldus Kwint "Maar de kans is een stuk groter dat mensen zich daarover uit durven te spreken als ze een vast contract hebben." Het Kamerlid zegt dat zijn partij hier al jaren op wijst en vindt dat het kabinet aan had kunnen zien komen dat de vele onzekere contracten tot misstanden kunnen leiden.

GroenLinkser Lisa Westerveld vindt dat er ook een einde moet komen aan de jaarurencontracten. Die zorgen ervoor dat medewerkers door krijgen betaald als programma's niet op tv zijn, maar ook dat ze een boete krijgen als ze vroegtijdig vertrekken. "Wat mij betreft stopt de NPO met dit soort flutcontracten".

CDA'er Lucille Werner vindt dat de NPO veel te commercieel is geworden en in de strijd om de kijkcijfers "de mensen worden vermorzeld". Als het aan Werner ligt, wordt het succes van de NPO op andere manieren gemeten, bijvoorbeeld door te bekijken hoe programma's worden gewaardeerd. Kwint zet een stap verder en vraagt zich in dit licht af of er een einde moet komen aan de Ster, de stichting die de reclames verkoopt van de publieke omroep.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 - door ziekte afwezig bij het debat - heeft eerder eveneens bepleit dat het aantal onzekere en kortdurende contacten omlaag moet bij de NPO.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden