Clicky

 
Transport Online - FNV: medewerkers PostNL furieus over 'zoethoudertje'

FNV: medewerkers PostNL furieus over 'zoethoudertje'

FNV: medewerkers PostNL furieus over 'zoethoudertje'
28-11-2022 13:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - [update 16:21 uur] PostNL gaat een deel van het geld uit zijn cao-bod alvast uitbetalen aan werknemers met het salaris van december, maakte het concern bekend. "Dat is in deze dure tijd een steun in de rug voor ongeveer 18.000 van onze collega’s", zegt de post- en pakketbezorger. Volgens FNV zijn medewerkers echter "furieus" over het "zoethoudertje".

Volgens de FNV verhoogt het postbedrijf de lonen per 1 april 2022 buiten de goedkeuring van de vakbonden om. "De aankondiging komt op het moment dat de FNV het bedrijf heeft laten weten dat medewerkers op zeer korte termijn in actie komen. PostNL wil met de bonden geen goede cao afspreken en komt nu met een zoethoudertje richting de medewerkers en ze presenteren dat als een mooie bonus", zegt Mariska Exalto, bestuurder bij FNV.

PostNL heeft de vakbonden in de cao-onderhandelingen voorgesteld om de salarissen te verhogen in twee stappen. "De eerste stap geldt vanaf 1 april 2022, die ontvangen onze collega’s met terugwerkende kracht in december en die zetten we daarna door", gaf PostNL eerder op de dag aan. Dat betekent 4,5 procent meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5 procent voor de hoogste schalen.

Actie voeren

"We vertrouwen erop dat we snel met de vakorganisaties verder praten over een nieuwe cao, waarbij we onder meer de gehele loonsverhoging zullen bespreken", zei het bedrijf.

De FNV liet eerder weten op "zeer korte termijn" actie te gaan voeren bij PostNL, nadat de vakbond er niet uit was gekomen met het bedrijf. Hoe die acties eruit komen te zien is nog onbekend. "We bereiden acties voor die mogelijk zijn volgens het vonnis van de rechter", zei vakbondsbestuurder Exalto. De rechter stond eerder alleen acties toe zolang het bezorgen van essentiële post niet wordt verstoord, zoals rouwkaarten en medische brieven.

De vakbonden CNV en BVPP voeren maandagmiddag overleg over eventuele acties bij PostNL. "Wij zijn met de bond BVPP een actiecomité aan het samenstellen", liet een woordvoerder weten. CNV gaf vrijdag aan "het helemaal gehad" te hebben met PostNL, na mislukte cao-gesprekken. Het laatste bod van het bedrijf zou zo laag zijn dat de bonden het "niet eens aan hun leden wilden voorleggen".

Foto's

  • J.Roeland
    post nl
  • J.Roeland
    post nl
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,000
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden