Clicky


Olieprijs zakt verder weg door onrust in China

Olieprijs zakt verder weg door onrust in China
28-11-2022 09:09 | Algemeen | auteur ANP/BLOOMBERG

DEN HAAG - De olieprijzen zijn gezakt tot het laagste niveau sinds december vorig jaar, als gevolg van de onrust in China. De groeiende weerstand tegen het strenge coronabeleid in de tweede economie van de wereld leidde er in meerdere Chinese steden toe dat mensen de straat opgingen in een protestgolf die ongekend is voor Chinese begrippen. De problemen tasten ook de risicobereidheid van investeerders aan en zorgen ook voor troebele vooruitzichten voor de energievraag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte maandagochtend met 3 procent tot 73,98 dollar. Brentolie werd 2,9 procent goedkoper op 81,24 dollar per vat.

China is de grootste olie-importeur ter wereld. De protesten tegen het strenge coronabeleid in het land veroorzaakten een uitverkoop in grondstoffen. Ook werd de dollar een toevluchtsoord voor investeerders. De hogere dollarprijs maakt grondstoffen weer minder aantrekkelijk om in te investeren.

Grote schommelingen

De olieprijs kent al een tumultueuze twaalf maanden met grote schommelingen. Dat is mede onder invloed van de oorlog in Oekraïne, aangescherpt beleid van centrale banken om de inflatie te bestrijden en de niet aflatende pogingen van China om corona uit te roeien. De afgelopen dagen waren diplomaten van de Europese Unie ook verwikkeld in besprekingen over een prijsplafond voor Russische olie.

Ook aan de pomp in Nederland is de aanhoudende daling van de olieprijzen te merken. De adviesprijs voor een liter Euro95 ligt volgens consumentencollectief UnitedConsumers op 1,943 euro. Voor een liter diesel is dit 1,916 euro. De brandstofprijzen doken eerder deze maand onder de 2 euro en zijn sindsdien dus verder gedaald.

Automobilisten

In juni dit jaar piekte de prijs voor benzine nog op ruim 2,50 euro per liter. Diesel stond in maart, kort na de Russische inval in Oekraïne op 2,375 euro per liter. Pomphouders kunnen overigens wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Doorgaans betalen automobilisten die prijzen alleen langs de snelweg. Bij pompstations elders liggen de prijzen vaak lager.