Clicky

 
Transport Online - A12 bij Den Haag weer open na blokkade Extinction Rebellion

A12 bij Den Haag weer open na blokkade Extinction Rebellion

A12 bij Den Haag weer open na blokkade Extinction Rebellion
26-11-2022 13:27 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:43 uur] De A12 bij Den Haag is in beide richtingen weer open, meldt de ANWB om 14.50 uur. De weg was afgesloten door een blokkade van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, die sinds het middaguur zaterdag de weg blokkeerde om te protesteren tegen subsidies voor de fossiele industrie. De blokkade lijkt intussen te zijn opgeheven.

Volgens Extinction Rebellion waren er enkele honderden demonstranten. De politie sommeerde hen te vertrekken en naar het Malieveld te gaan om daar te demonstreren in plaats van op de snelweg. De gemeente had eerder op de dag de blokkade op de snelweg verboden. "Gevaar voor demonstranten, omstanders of verkeer is niet toegestaan", zei de gemeente op Twitter.

De politie heeft tientallen demonstranten aangehouden, zo was te zien op beelden van de livestream van de actiegroep. De politie kon zelf nog niet zeggen om hoeveel arrestanten het gaat. De afgevoerde demonstranten werden met een bus naar het politiebureau gebracht om daar aangehouden te worden, aldus een woordvoerster.

De klimaatactie was pal naast de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Volgens de groep is het de vierde keer in korte tijd dat er op deze plek gedemonstreerd wordt. Nadat de politie de activisten had gesommeerd om te vertrekken, gingen tientallen van hen op de weg zitten. Sommigen hadden zichzelf vastgelijmd. De politie overgoot handen van mensen met cola uit flesjes om de lijm op te laten lossen.

De gemeente Den Haag zei op Twitter demonstraties zo veel mogelijk te faciliteren. "Gevaar voor demonstranten, omstanders of verkeer is niet toegestaan. Daarom heeft de burgemeester de blokkade van snelweg A12 verboden."

"We laten ons niet wegsturen naar het Malieveld tot onze wens is ingewilligd. Arrestaties worden verricht", zei de groep op de livestream.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,005
Diesel1,957

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden