Clicky

 
Transport Online - President Zuid-Korea wil eind aan truckersstaking die land platlegt

President Zuid-Korea wil eind aan truckersstaking die land platlegt

President Zuid-Korea wil eind aan truckersstaking die land platlegt
25-11-2022 10:31 | Buitenland | auteur ANP/RTR

SEOUL - De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol heeft gewaarschuwd dat de overheid een landelijke staking van truckers kan beëindigen. Die staking, de tweede van de vrachtwagenchauffeurs in zes maanden tijd, begon donderdag. Yoon noemde het illegaal en onacceptabel om de nationale leveringsketen "te gijzelen" tijdens een economische crisis.

De duizenden bij vakbonden aangesloten truckers leken nog niet erg onder de indruk. In hun strijd voor meer loon en betere werkomstandigheden kondigden ze aan ook de levering van voedsel en brandstoffen te willen verstoren. De bonden zeiden tegen persbureau Reuters dat er geen onderhandelingen of dialoog zijn met de overheid.

Tot nu toe is vooral de Zuid-Koreaanse industrie getroffen. Zo werd er minder staal geproduceerd en kwamen bouwplaatsen zonder materialen te zitten. Autofabrikanten Hyundai en Kia reden nieuwe auto's direct naar kopers toe bij gebrek aan vrachtwagens om die te vervoeren.

Volgens de Zuid-Koreaanse bonden staken ongeveer 25.000 van de in totaal 420.000 werknemers in de transportsector. Het ministerie van Transport schatte het aantal stakers op ongeveer een derde van dat aantal in.

Yoon stelde in een bericht op Facebook dat de export voor Zuid-Korea belangrijk is om economische instabiliteit en de beweeglijkheid op de financiële markten te overwinnen. Hij dreigde daarom met een mogelijk gedwongen einde aan de staking. Die kan de Zuid-Koreaanse overheid geven bij ernstige verstoringen van het transport. Als stakers weigeren aan het werk te gaan kan het ze op een gevangenisstraf tot drie jaar en een boete van omgerekend een kleine 22.000 euro komen te staan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden