Clicky

 
Transport Online - Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst

Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst

Inspectie JenV onderzoekt toch politieoptreden in Staphorst
24-11-2022 17:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 18:35 uur] De Inspectie Justitie en Veiligheid doet onderzoek naar het politieoptreden bij Staphorst, waar zaterdag anti-Zwarte Piet-demonstranten werden aangevallen. De Inspectie gaat kijken of de politie genoeg doet om dit soort geweld te voorkomen en of daarbij wel een neutrale positie is ingenomen.

De Inspectie JenV heeft zelf tot het onderzoek besloten, meldt zij in een verklaring. De Inspectie wilde aanvankelijk een intern onderzoek van de politie zelf afwachten, maar is daarop teruggekomen gezien "het voortdurende maatschappelijke debat, de onrust die over deze kwestie is ontstaan en de gevoelde noodzaak om een objectief beeld te krijgen over de taakuitoefening door de politie".

Activisten van Kick Out Zwarte Piet die onderweg waren om te protesteren in Staphorst werden zaterdag tegengehouden en belaagd. Ook waarnemers van mensenrechtenorganisatie Amnesty International werden aangevallen. De politie was erbij, maar zegt het geweld "ondanks de voorbereidingen" en grootschalige inzet van agenten niet te hebben kunnen voorkomen. De politie erkent dat de slachtoffers recht hebben op duidelijkheid.

Het Openbaar Ministerie doet een strafrechtelijk onderzoek naar het geweld en er is een onafhankelijk onderzoek naar het handelenopenstaan van de gemeente aangekondigd. De politie zei in een intern onderzoek ook kritisch naar zichzelf te kijken, maar de Inspectie JenV "verwacht dat een onderzoek dat alleen door de politie zelf wordt gedaan, onvoldoende zal bijdragen aan een gedragen objectief beeld van de feiten en omstandigheden rondom de demonstratie".

Dinsdag drong BIJ1-leider Sylvana Simons in de Tweede Kamer aan op een onafhankelijk onderzoek naar de politie. Volgens haar worden activisten tegen Zwarte Piet al meer dan tien jaar structureel slachtoffer van geweld, "hetzij door de politie zelf, dan wel door omstanders gefaciliteerd door de politie die niets doet". Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz zei de onderzoeken van het OM en de gemeente te willen afwachten en verweet Simons alle politiemensen van racisme te beschuldigen.

Daags na de aanvaring met Simons zegt Yeşilgöz blij te zijn dat er onderzoeken lopen naar de zaak. Ze wil geen mening geven over het besluit van de inspectie, omdat die onafhankelijk is. Wel zegt ze "zéker" te herkennen dat er maatschappelijk debat is ontstaan. De minister denkt niet dat politiemensen zich aangevallen zullen voelen door deze aankondiging. "Ik denk dat de politie altijd openstaat voor onderzoek."

BIJ1 is "tevreden met deze eerste stap" van de Inspectie, "ondanks de eerdere weigering van de minister". De partij vindt het "ook goed om te lezen" dat gekeken wordt naar het politieoptreden rond zowel anti-Zwarte Piet-protesten als demonstraties in het algemeen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden