Clicky

 
Transport Online - Ruim 1,5 miljard euro uitbetaald aan '190 euro-regeling' huishoudens

Ruim 1,5 miljard euro uitbetaald aan '190 euro-regeling' huishoudens

Ruim 1,5 miljard euro uitbetaald aan '190 euro-regeling' huishoudens
24-11-2022 16:20 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie

DEN HAAG - Kleinverbruikers ontvangen in de maanden november en december via de energieleveranciers een tegemoetkoming van € 190 per maand als korting op de energierekening. In totaal is voor de periode november tot nu toe € 1.548.603.170 aan voorschotten uitbetaald.

Met de ‘tijdelijke overbruggingsregeling tegemoetkoming energieprijzen kleinverbruikers 2022 (CEK22)’ verlagen energiebedrijven de energierekening in november 2022 en december 2022 voor hun klanten. De regeling is op 18 oktober in de Staatscourant gepubliceerd en is een overbrugging naar de zogenoemde prijsplafondregeling die het kabinet per 1 januari 2023 verwacht in te voeren. Met de overbruggingsregeling gaat de energierekening voor huishoudens en kleine bedrijven in november en december tijdelijk omlaag.

Stand van zaken

De regeling is voor energieleveranciers met een vergunning van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om aan kleinverbruikers elektriciteit te mogen leveren. In totaal hebben tot op heden 49 energiebedrijven met zo’n vergunning een voorschot gekregen voor de aanvraagperiode november, goed voor totaal 8.143.706 aansluitingen. Er zijn nog vijf aanvragen in behandeling. In totaal verwacht RVO voor de periode november 8.194.422 huishoudens en kleine bedrijven via de energieleveranciers te subsidiëren, voor een bedrag van totaal € 1.556.940.180. Daarmee is nagenoeg iedereen met een eigen kleinverbruikersaansluiting voor elektriciteit met deze regeling bereikt.

Energiebedrijven zijn verplicht het subsidiebedrag binnen 30 dagen voor 100% door te geven aan de eindgebruiker en moeten voor de eindafrekening aantonen dat klanten het bedrag hebben ontvangen. De compensatie wordt via de energieleveranciers verrekend op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een verrekening op de eind- of voorschotnota of door het bedrag rechtstreeks over te maken.

Kleinverbruikers

Doelgroep van de tegemoetkomingsregeling zijn alle mensen met een kleinverbruikersaansluiting (een elektriciteitsaansluiting van niet meer dan 3x80 Ampère). Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Huishoudens en kleine bedrijven met een collectieve elektriciteitsaansluiting die wordt gedeeld door meerdere woon- of bedrijfseenheden in hetzelfde gebouw komen niet in aanmerking voor deze regeling De reden is dat niet op korte termijn is vast te stellen is of en hoeveel huishoudens of kleine bedrijven er achter een collectieve aansluiting zitten. Huishoudens die gebruik maken van blokverwarming maar wel een eigen elektriciteitsaansluiting hebben komen wel in aanmerking voor de 190 euro in november en december. Het kabinet onderzoekt een oplossing voor klanten van energieleveranciers die geen vergunning hebben maar wel aan kleinverbruikers leveren.

Aanvragen december

Sinds 15 november kunnen energiebedrijven ook voor de periode december een aanvraag indienen. De aanvraagperiode voor de maand november loopt tot en met 30 november. De lijst met bedrijfsnamen van de aanvragers komt binnenkort beschikbaar op de website RVO.nl.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden