Clicky


Negen jaar celstraf voor schietincident in uitgaanscentrum Arnhem

Negen jaar celstraf voor schietincident in uitgaanscentrum Arnhem
24-11-2022 14:38 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Arnhem voor poging moord en poging zware mishandeling tijdens een stapavond in het centrum van Arnhem. Verder maakte de man zich schuldig aan drugshandel en drugs- en vuurwapenbezit. De rechtbank legt een gevangenisstraf van negen jaar op.

De Arnhemmer kreeg tijdens een stapavond in juli 2021 ruzie in het uitgaansgebied van zijn woonplaats met een andere man. De man besloot daarop met de taxi naar een woning te rijden om daar een vuurwapen te halen. Vervolgens keerde hij terug naar de horecazaak. De man waarmee de 27-jarige Arnhemmer ruzie had was nog in de zaak aanwezig. Vervolgens richtte de man zijn wapen op de glazen ruit en schoot. De kogel bleef steken in het dubbelglas. De andere man vluchtte hierop aan de andere zijde de zaak uit. De Arnhemmer rende om het pand heen en kwam hem op straat weer tegen. Er ontstond een achtervolging door het centrum waarbij de man voor een 2e keer schoot op het beoogde slachtoffer, die daarbij van geluk mocht spreken dat hij niet werd geraakt. 

De man verklaarde dat hij de ander alleen maar bang wilde maken. Zo was volgens hem zijn pistool van een klein kaliber. Bovendien zei hij dat hij het wapen bewust op een ruit met dubbele beglazing richtte en daarna op de onderbenen van de man.

Hoewel de man tot twee keer toe schoot, vindt de rechtbank dat alleen bij het tweede schot sprake is van poging moord. De rechtbank gaat daarbij niet mee in de verklaring van de Arnhemmer. De man is een ongeoefend schutter, die die nacht alcohol had gedronken en die al rennend schoot op een wegrennend doelwit. Daarmee was sprake van een ongecontroleerd schot, met een grote kans dat hij het slachtoffer op een vitale plek zou raken. Ook is sprake van voorbedachte raad. Hij had toen hij het wapen ophaalde genoeg tijd om van dit plan af te zien. Ook nadat hij weer richting de horecazaak liep, na het  schieten op deze zaak en tijdens het opnieuw tegen het lijf lopen van het beoogde slachtoffer, had hij voldoende tijd en gelegenheid om hiervan af te zien. 

De rechtbank neemt het de Arnhemmer kwalijk dat het schietincident plaatsvond tijdens een uitgaansnacht midden in het centrum van Arnhem. Zo stonden er nog meerdere klanten in de horecazaak. Het eerste schot leidde tot veel paniek in de zaak. Buiten stond het slachtoffer tussen andere personen. Zij zagen de Arnhemmer vervolgens met een pistool in de hand achter de man aanrennen en hoorden dat de Arnhemmer ook daadwerkelijk schoot. Ook hierna bleef de man gewapend achter hem aanrennen. Het gedrag was niet alleen beangstigend voor de omstanders, maar ook gevaarlijk. Dit blijkt onder meer uit een kogel die een van hen in zijn schoenzool aantrof. 

Eerder in dezelfde nacht sloeg de man eveneens in het centrum van Arnhem, zonder aanleiding, een ander slachtoffer met een glazen fles op het hoofd. Dit slachtoffer raakte daarbij gewond. Hij liep een hersenschudding op en zijn oor moest gehecht worden. De rechtbank vindt dat de man zich daarmee schuldig heeft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. Het gaat hier volgens de rechtbank om zinloos geweld dat grote impact heeft op het slachtoffer.

Toen de 27-jarige Arnhemmer in januari 2022 werd aangehouden voor het schietincident en de mishandeling, trof de politie MDMA bij hem aan en een (ander) vuurwapen. In zijn laptop en telefoon vond de politie aanwijzingen dat de man in drugs handelde. Daarmee maakt de man zich schuldig aan drugshandel en wapen- en drugsbezit.

De rechtbank weegt bij de strafbepaling mee dat de man eerder is veroordeeld voor drugs- en geweldsdelicten. Daarnaast kwam de man nog geen half jaar voor het schietincident en de mishandeling vrij uit een Franse gevangenis, waar hij een straf had uitgezeten voor een drugsfeit.

Volgens de rechtbank past bij deze feiten alleen een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De celstraf van negen jaar die rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie. 

Tot slot moet de man het slachtoffer van het schietincident een schadevergoeding betalen van ruim 3.000 euro. De rechtbank wijst het slachtoffer van de mishandeling een schadevergoeding van ruim 700 euro toe.