Clicky

 
Transport Online - OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie

OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie

OM eist acht jaar en tbs tegen 17-jarige verdachte liquidatie
24-11-2022 12:12 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Amsterdam acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 17-jarige verdachte van de huurmoord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Tegen medeverdachte Jesus T.A. (21) eiste het OM twintig jaar cel. Het slachtoffer werd op 22 december vorig jaar na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen. De twee verdachten zouden Meiri al geruime tijd hebben gevolgd. "Kil en gewetenloos", zo omschreef de officier van justitie de moordexpeditie.

De 17-jarige F.M. zou de schutter zijn geweest, maar beide verdachten zijn even verantwoordelijk voor de gewelddadige dood van het slachtoffer, meent het OM. T.A. nam de opdracht aan en fungeerde als chauffeur. Het OM vindt het noodzakelijk het volwassenenstrafrecht op de minderjarige verdachte toe te passen, onder meer vanwege de ernst van het misdrijf. Het gaat om een "koelbloedig geplande en uitgevoerde liquidatie". De jonge leeftijd van de vermoedelijke daders noemde de officier "schokkend en zorgelijk".

M. was ten tijde van de moord 16 jaar oud. Hij zou zeven kogels hebben afgevuurd. Meiri werd er door drie geraakt en bezweek kort na de moord in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

M. heeft geen enkele verklaring willen afleggen en beriep zich ook tijdens zijn berechting consequent op zijn zwijgrecht. Medeverdachte Jesus T.A. heeft in juli bij de politie bekend. Hij heeft de moordopdracht via Snapchat aangenomen, zo heeft hij verklaard. T.A. werd een dag na de moord opgepakt, M. in januari. Bewijs tegen het tweetal is volgens het OM ruimschoots aanwezig. Behalve de bekentenis van T.A. beschikt justitie over onder meer DNA-sporen, camerabeelden en verklaringen van ooggetuigen. Op een telefoon is een vermoedelijk door M. ingesproken drillrap over de moord gevonden.

Itzhak Meiri zou op een dodenlijst hebben gestaan. Hij werd jaren geleden veroordeeld tot 6,5 jaar cel voor de afpersing van zakenlieden. Over de achtergrond van de moord heeft T.A. niet willen verklaren.

M. heeft gedeeltelijk meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek, waarvan de details tijdens de rechtszaak achter gesloten deuren werden besproken, vanwege de minderjarigheid van de verdachte. Er is sprake van een "ernstige gedrags- en persoonlijkheidsproblematiek". Het OM wil dat de tbs-behandeling al tijdens het uitzitten van de celstraf begint "zodat gered kan worden wat er te redden valt". De jongen zou door die behandeling "moeten leren omgaan met demonen uit zijn verleden", aldus de officier.

Donderdagmiddag pleiten de advocaten van de twee verdachten.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,942
Diesel1,916

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden