Clicky

 
Transport Online - Acht mensen onwel door giftige stof op industrieterrein Moerdijk [+foto]

Acht mensen onwel door giftige stof op industrieterrein Moerdijk

Acht mensen onwel door giftige stof op industrieterrein Moerdijk [+foto]
23-11-2022 11:02 | Bedrijfsongevallen | auteur ANP

MOERDIJK - [update 12:00 uur] Acht mensen zijn woensdag onwel geworden door het vrijkomen van een giftige stof op industrieterrein Moerdijk in Noord-Brabant. Ze zijn allemaal naar een ziekenhuis gebracht. Een van hen is ernstig gewond. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant meldde eerder dat vijf mensen onwel raakten, maar paste dat later aan.

De giftige stof kwam vrij bij werkzaamheden aan een opslagtank van het bedrijf GCA. Ook medewerkers van het aangrenzende bedrijf Stolthaven hebben last gehad van het lek. De veiligheidsregio weet niet wat er precies is misgegaan.

Het gaat om de stof fosfortrichloride. Dat is een kleurloze, rokende vloeistof die wordt gebruikt bij het maken van onder meer pesticiden. Fosfortrichloride kan ogen, huid en luchtwegen aantasten, en wie het inademt kan last krijgen van longoedeem. In het ergste geval zouden mensen aan blootstelling kunnen overlijden. Of de stof in de tank hoorde te zitten, weet de veiligheidsregio niet. De situatie is inmiddels gestabiliseerd.

Haven- en industriegebied Moerdijk ligt aan het Hollands Diep, aan de grens met Zuid-Holland. Op het terrein zijn veel chemische bedrijven gevestigd. In juni 2014 was er een grote explosie bij Shell in Moerdijk. De knal was tot in Utrecht en Den Haag te voelen. De ontploffing gebeurde door een onverwachte chemische reactie tussen stoffen in een reactor. Twee mensen raakten daardoor gewond. Shell werd veroordeeld tot een boete van 2,5 miljoen euro. Het bedrijf deed volgens de rechters te weinig om zulke zware ongevallen te voorkomen.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,989
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions