Clicky


Drie op vijf werkenden in logistiek denkt dat het personeelstekort de sector de komende drie jaar nog zal tekenen

Drie op vijf werkenden in logistiek denkt dat het personeelstekort de sector de komende drie jaar nog zal tekenen
23-11-2022 10:40 | Personeel | auteur Redactie

WADDINXVEEN - 58 procent van de werkenden in de logistieke sector stelt dat het personeelstekort de komende drie jaar de belangrijkste ontwikkeling in hun branche wordt. Dit blijkt uit het jaarlijkse logistiek benchmarkonderzoek van Workforce Management specialist Protime onder ruim tweehonderd werknemers in de logistieke sector. Dit is een toename ten opzichte van 2021, toen stelde nog iets minder dan de helft (49 procent) dat het tekort aan medewerkers de sector de komende jaren zou tekenen. Volgens driekwart (74 procent) van de werknemers heeft de coronacrisis het personeelstekort beïnvloed.

Behoefte aan een creatieve oplossing

Maar wat doen logistieke bedrijven er dan op dit moment aan om het personeelstekort op te lossen? Bijna de helft (46 procent) van de organisaties richt zich op het plaatsen van advertenties. Opvallend, omdat een kwart van de respondenten (27 procent) stelt dat het verbeteren van het imago de oplossing is voor het personeelstekort. Dat is natuurlijk niet met wat advertenties gebeurd. Om het werken in de sector aantrekkelijk te maken voor Generatie Z geeft maar liefst 89 procent van de respondenten aan dat het imago opgevijzeld moet worden. Daarnaast ziet 26 procent de oplossing voor het tekort aan personeel in het beter scholen van medewerkers.

Een op de vijf (19 procent) respondenten verwacht ook dat de allround inzetbaarheid van medewerkers een steeds grote rol binnen organisaties zal spelen. Maar dat lijkt vooral toekomstmuziek. 41 procent van de ondervraagden geeft namelijk aan dat hun organisatie hier niet klaar voor is, evenals op het inspelen op het tekort aan medewerkers (60 procent).

Transport en distributie

Hoewel het tekort door de hele sector heen gevoeld wordt, hoeven niet alle onderdelen van de logistieke keten zich zorgen te maken. Respondenten verwachten dat er vooral personeel nodig zal zijn in de transport (67 procent) en distributie (41 procent).

Lucas Polman, directeur Nederland bij Protime: “Uit het onderzoek komt helaas naar voren dat de verwachting is dat het personeelstekort de komende jaren nog verder toeneemt. Om te voorkomen dat het personeelstekort alsmaar blijft toenemen, is het tijd voor bedrijven om te laten zien hoe leuk werken in de logistieke sector is. Door aandacht te besteden aan het imago, zal de sector ook aantrekkelijk worden voor de nieuwste generatie. Daarnaast zullen organisaties in de logistieke sector ook intern aan de slag moeten om in te kunnen spelen op de allround inzetbaarheid van medewerkers en op het tekort aan medewerkers. De crux zit hem daarbij niet in veel adverteren, maar het werkklimaat in je organisatie optimaliseren zodat werknemers door de aantrekkelijke voorwaarden bij je bedrijf willen en blijven werken.”